All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of persistence of conjugated linoleic acid during fermentation technology for specific fermented dairy products

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12220/17:43895963

  • Result on the web

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce

  • Original language description

    Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na: metodickou podporu rozvoje chovu dojnic, zejména pro ekologické a low input farmy s vlastní produkcí mléčných potravin se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin (MK) v mléčném tuku. Byla prokázána vysoká perzistence MK mléčného tuku při fermentaci mléka na jogurt. Mléčné potraviny s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných MK lze připravit z vhodně vybrané nebo modifikované (výživou krav) suroviny. Perzistence poskytla determinace pro konjugovanou kyselinu linolovou 100 % (korelace r 0,9988, P<0,001), pro mononenasycené MK 93 % (r 0,9657, P<0,001) a pro polynenasycené MK 97 % (r 0,9874, P<0,001). Dále je certifikovaná metodika zaměřena na: zajištění podpory zaměstnanosti ve venkovském prostoru; produkci kvalitních potravinových surovin; podporu údržby krajiny; podporu zdraví spotřebitelů.

  • Czech name

    Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce

  • Czech description

    Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na: metodickou podporu rozvoje chovu dojnic, zejména pro ekologické a low input farmy s vlastní produkcí mléčných potravin se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin (MK) v mléčném tuku. Byla prokázána vysoká perzistence MK mléčného tuku při fermentaci mléka na jogurt. Mléčné potraviny s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných MK lze připravit z vhodně vybrané nebo modifikované (výživou krav) suroviny. Perzistence poskytla determinace pro konjugovanou kyselinu linolovou 100 % (korelace r 0,9988, P<0,001), pro mononenasycené MK 93 % (r 0,9657, P<0,001) a pro polynenasycené MK 97 % (r 0,9874, P<0,001). Dále je certifikovaná metodika zaměřena na: zajištění podpory zaměstnanosti ve venkovském prostoru; produkci kvalitních potravinových surovin; podporu údržby krajiny; podporu zdraví spotřebitelů.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    QJ1510336 RO1417 CM 36

  • Regulation ID

    SVS/2017/154716-G

  • Technical parameters

    Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce nebo modifikace suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším zastoupením účinných zdravotně prospěšných mastných kyselin mléčného tuku a s vyšší přidanou hodnotou. Smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 se Svazem výrobců mléka, a.s., se sídlem Nemocniční 53, 787 01 Šumperk; IČO: 47674792 Za společnost jedná Ing. Radek Musil, tel: 583 214 718 Druhá smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 s Zemědělským družstvem Jeseník, se sídlem Šumperská 118, 790 01 Jeseník; IČO: 00150657 Za společnost jedná Ing. Gabriela Doupovcová a Ing. Pavel Žák, kontakt: mobil: 605 268 189, e-mail: p.zak@zdjesenik.cz

  • Economical parameters

    Ekonomický dopad je v rozvoji chovu dojnic při faremním zpracování mléka pro podporu zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Zlepšení rámcových znalostí chovatelů může zvýšit provozní jistotu chovů skotu o 20 %. Metodika může být použita odhadem ve 40 menších chovech dojnic v ČR s přímou produkcí mléčných potravin. Také bude ekonomickým dopadem lokální podpora spotřeby zdravějších mléčných produktů s lepším profilem mastných kyselin a tím zdravotní benefity konzumentů. Tento dopad je ekonomicky obtížně hodnotitelný. Náklady na zavedení postupu u cílové skupiny chovatelů se mohou pohybovat na úrovni desetitisíců Kč (náklady na tisk). Procento využití poznatků nelze odhadnout exaktně. Pokud by použití poznatků vedlo ke zvýšení prodeje zdravějších potravin, vyrobených ze 4,5 mil. l mléka ročně (× 25 Kč/l - zhodnocení) o 10 %, jednalo by se o 11,25 mil. Kč ročně přímého prodejního efektu podporou trhu a zaměstnanosti s opakovaným efektem po rocích. Přínos pro zdraví je ekonomicky obtížně hodnotitelný.

  • Certification body designation

    Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů