Assessment of persistence of conjugated linoleic acid during fermentation technology for specific fermented dairy products
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000001 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/17:43895963
Result on the web
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce
Original language description
Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na: metodickou podporu rozvoje chovu dojnic, zejména pro ekologické a low input farmy s vlastní produkcí mléčných potravin se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin (MK) v mléčném tuku. Byla prokázána vysoká perzistence MK mléčného tuku při fermentaci mléka na jogurt. Mléčné potraviny s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných MK lze připravit z vhodně vybrané nebo modifikované (výživou krav) suroviny. Perzistence poskytla determinace pro konjugovanou kyselinu linolovou 100 % (korelace r 0,9988, P<0,001), pro mononenasycené MK 93 % (r 0,9657, P<0,001) a pro polynenasycené MK 97 % (r 0,9874, P<0,001). Dále je certifikovaná metodika zaměřena na: zajištění podpory zaměstnanosti ve venkovském prostoru; produkci kvalitních potravinových surovin; podporu údržby krajiny; podporu zdraví spotřebitelů.
Czech name
Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce
Czech description
Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na: metodickou podporu rozvoje chovu dojnic, zejména pro ekologické a low input farmy s vlastní produkcí mléčných potravin se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin (MK) v mléčném tuku. Byla prokázána vysoká perzistence MK mléčného tuku při fermentaci mléka na jogurt. Mléčné potraviny s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných MK lze připravit z vhodně vybrané nebo modifikované (výživou krav) suroviny. Perzistence poskytla determinace pro konjugovanou kyselinu linolovou 100 % (korelace r 0,9988, P<0,001), pro mononenasycené MK 93 % (r 0,9657, P<0,001) a pro polynenasycené MK 97 % (r 0,9874, P<0,001). Dále je certifikovaná metodika zaměřena na: zajištění podpory zaměstnanosti ve venkovském prostoru; produkci kvalitních potravinových surovin; podporu údržby krajiny; podporu zdraví spotřebitelů.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Research and support of production of nutritionally and beneficial milk products for consumers using targeted selection and modification of milk fat composition</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
QJ1510336 RO1417 CM 36
Regulation ID
SVS/2017/154716-G
Technical parameters
Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce nebo modifikace suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším zastoupením účinných zdravotně prospěšných mastných kyselin mléčného tuku a s vyšší přidanou hodnotou. Smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 se Svazem výrobců mléka, a.s., se sídlem Nemocniční 53, 787 01 Šumperk; IČO: 47674792 Za společnost jedná Ing. Radek Musil, tel: 583 214 718 Druhá smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 s Zemědělským družstvem Jeseník, se sídlem Šumperská 118, 790 01 Jeseník; IČO: 00150657 Za společnost jedná Ing. Gabriela Doupovcová a Ing. Pavel Žák, kontakt: mobil: 605 268 189, e-mail: p.zak@zdjesenik.cz
Economical parameters
Ekonomický dopad je v rozvoji chovu dojnic při faremním zpracování mléka pro podporu zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Zlepšení rámcových znalostí chovatelů může zvýšit provozní jistotu chovů skotu o 20 %. Metodika může být použita odhadem ve 40 menších chovech dojnic v ČR s přímou produkcí mléčných potravin. Také bude ekonomickým dopadem lokální podpora spotřeby zdravějších mléčných produktů s lepším profilem mastných kyselin a tím zdravotní benefity konzumentů. Tento dopad je ekonomicky obtížně hodnotitelný. Náklady na zavedení postupu u cílové skupiny chovatelů se mohou pohybovat na úrovni desetitisíců Kč (náklady na tisk). Procento využití poznatků nelze odhadnout exaktně. Pokud by použití poznatků vedlo ke zvýšení prodeje zdravějších potravin, vyrobených ze 4,5 mil. l mléka ročně (× 25 Kč/l - zhodnocení) o 10 %, jednalo by se o 11,25 mil. Kč ročně přímého prodejního efektu podporou trhu a zaměstnanosti s opakovaným efektem po rocích. Přínos pro zdraví je ekonomicky obtížně hodnotitelný.
Certification body designation
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů