Antifungal effect and pilot application of whey ferment in toast bread
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000043" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000043 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_163_s.9-13.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_163_s.9-13.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antifungální efekt a poloprovozní aplikace aktivního přípravku na bázi fermentované syrovátky v toustových chlebech
Original language description
Kvalita a trvanlivost pekárenských výrobků s využitím bioprezervativ je jedním z hlavních požadavků současného potravinového trhu. Bioprezervační produkt s antifungálním účinkem, vhodný do pekařských produktů, lze získat za stanovených podmínek fermentací syrovátky s Propionibacterium freudenreichii. Testování přípravku s antifungálními vlastnostmi na bázi fermentované syrovátky obohacené o propionát vůči pěti vybraným potravinářským plísním in vitro ukázalo, že zpožďuje klíčení spór plísní a také inhibuje jejich vývoj během sedmidenní kultivace. Účinek aktivního přípravku závisí také na pH a obsahu ostatních nižších mastných kyselin. Trvanlivost toustových chlebů, do jejichž receptury byl tento aktivní přípravek přidán, byla vyšší, než při aplikaci komerčních prostředků či propionátu samotného. První kolonie plísní se objevily v průměru po 15 a 16 dnech, jestliže byla k přípravku přidána ještě kyselina mléčná a sníženo pH, první kolonie se objevily po více než 21 dnech. Antifungální účinek syrovátkových fermentů s obsahem propionátu závisí na technologii jejich výroby, obsahu účinných látek, pH a prostředí a podmínkách, v nichž je aplikován.
Czech name
Antifungální efekt a poloprovozní aplikace aktivního přípravku na bázi fermentované syrovátky v toustových chlebech
Czech description
Kvalita a trvanlivost pekárenských výrobků s využitím bioprezervativ je jedním z hlavních požadavků současného potravinového trhu. Bioprezervační produkt s antifungálním účinkem, vhodný do pekařských produktů, lze získat za stanovených podmínek fermentací syrovátky s Propionibacterium freudenreichii. Testování přípravku s antifungálními vlastnostmi na bázi fermentované syrovátky obohacené o propionát vůči pěti vybraným potravinářským plísním in vitro ukázalo, že zpožďuje klíčení spór plísní a také inhibuje jejich vývoj během sedmidenní kultivace. Účinek aktivního přípravku závisí také na pH a obsahu ostatních nižších mastných kyselin. Trvanlivost toustových chlebů, do jejichž receptury byl tento aktivní přípravek přidán, byla vyšší, než při aplikaci komerčních prostředků či propionátu samotného. První kolonie plísní se objevily v průměru po 15 a 16 dnech, jestliže byla k přípravku přidána ještě kyselina mléčná a sníženo pH, první kolonie se objevily po více než 21 dnech. Antifungální účinek syrovátkových fermentů s obsahem propionátu závisí na technologii jejich výroby, obsahu účinných látek, pH a prostředí a podmínkách, v nichž je aplikován.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
28
Issue of the periodical within the volume
163
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
9-13
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—