All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation and in vitro testing of antifungal ferment based on acid whey concentrated by reverse osmosis for bakery applications

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000022" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_174_1_s.1-6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_174_1_s.1-6.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava a in vitro testování antifungálního fermentu na bázi kyselé zahuštěné syrovátky pro pekárenské účely

  • Original language description

    Tato práce ověřuje inovované postupy přípravy antifungálního fermentu na bázi kyselé, zahuštěné syrovátky s uplatněním mikrofi ltračních a fermentačních technik. Antifungální efekt připravených syrovátkových fermentů byl testován in vitro vůči čtyřem druhům rychle rostoucích plísní vyskytujících se v pekárenských provozech a srovnáván s komerčně dostupnými přípravky určenými pro pekárenství. Za účelem dosažení požadovaných koncentrací antifungálních látek (k. propionová, mléčná a octová) v syrovátkovém fermentu byla oproti minulým studiím nově testována možnost použití dvoufázové fermentace v semikontinuálním provedení, kdy je (ve druhé fázi) již po 4 dnech dosaženo koncentrace k. propionové kolem 3 %. Ověřována byla také možnost semikontinuální fermentace neupravené (nemikrofi ltrované) syrovátky přidávané do hotového propionového fermentu se stále aktivními propionibakteriemi. Tento postup se ukazuje být velmi přínosným z hlediska urychlení a zjednodušení celého procesu přípravy fermentu. V rámci in vitro testování bylo zjištěno, že dva komerční přípravky (XtendLife® a UpGrade®) neprokázaly žádný inhibiční účinek na růst a vývoj plísní. Přípravek Sapore Molderator® a oba testované fermenty naopak růstu mycelia zamezily.

  • Czech name

    Příprava a in vitro testování antifungálního fermentu na bázi kyselé zahuštěné syrovátky pro pekárenské účely

  • Czech description

    Tato práce ověřuje inovované postupy přípravy antifungálního fermentu na bázi kyselé, zahuštěné syrovátky s uplatněním mikrofi ltračních a fermentačních technik. Antifungální efekt připravených syrovátkových fermentů byl testován in vitro vůči čtyřem druhům rychle rostoucích plísní vyskytujících se v pekárenských provozech a srovnáván s komerčně dostupnými přípravky určenými pro pekárenství. Za účelem dosažení požadovaných koncentrací antifungálních látek (k. propionová, mléčná a octová) v syrovátkovém fermentu byla oproti minulým studiím nově testována možnost použití dvoufázové fermentace v semikontinuálním provedení, kdy je (ve druhé fázi) již po 4 dnech dosaženo koncentrace k. propionové kolem 3 %. Ověřována byla také možnost semikontinuální fermentace neupravené (nemikrofi ltrované) syrovátky přidávané do hotového propionového fermentu se stále aktivními propionibakteriemi. Tento postup se ukazuje být velmi přínosným z hlediska urychlení a zjednodušení celého procesu přípravy fermentu. V rámci in vitro testování bylo zjištěno, že dva komerční přípravky (XtendLife® a UpGrade®) neprokázaly žádný inhibiční účinek na růst a vývoj plísní. Přípravek Sapore Molderator® a oba testované fermenty naopak růstu mycelia zamezily.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    1 – 6

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database