Preparation and in vitro testing of antifungal ferment based on acid whey concentrated by reverse osmosis for bakery applications
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000022" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000022 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_174_1_s.1-6.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_174_1_s.1-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Příprava a in vitro testování antifungálního fermentu na bázi kyselé zahuštěné syrovátky pro pekárenské účely
Original language description
Tato práce ověřuje inovované postupy přípravy antifungálního fermentu na bázi kyselé, zahuštěné syrovátky s uplatněním mikrofi ltračních a fermentačních technik. Antifungální efekt připravených syrovátkových fermentů byl testován in vitro vůči čtyřem druhům rychle rostoucích plísní vyskytujících se v pekárenských provozech a srovnáván s komerčně dostupnými přípravky určenými pro pekárenství. Za účelem dosažení požadovaných koncentrací antifungálních látek (k. propionová, mléčná a octová) v syrovátkovém fermentu byla oproti minulým studiím nově testována možnost použití dvoufázové fermentace v semikontinuálním provedení, kdy je (ve druhé fázi) již po 4 dnech dosaženo koncentrace k. propionové kolem 3 %. Ověřována byla také možnost semikontinuální fermentace neupravené (nemikrofi ltrované) syrovátky přidávané do hotového propionového fermentu se stále aktivními propionibakteriemi. Tento postup se ukazuje být velmi přínosným z hlediska urychlení a zjednodušení celého procesu přípravy fermentu. V rámci in vitro testování bylo zjištěno, že dva komerční přípravky (XtendLife® a UpGrade®) neprokázaly žádný inhibiční účinek na růst a vývoj plísní. Přípravek Sapore Molderator® a oba testované fermenty naopak růstu mycelia zamezily.
Czech name
Příprava a in vitro testování antifungálního fermentu na bázi kyselé zahuštěné syrovátky pro pekárenské účely
Czech description
Tato práce ověřuje inovované postupy přípravy antifungálního fermentu na bázi kyselé, zahuštěné syrovátky s uplatněním mikrofi ltračních a fermentačních technik. Antifungální efekt připravených syrovátkových fermentů byl testován in vitro vůči čtyřem druhům rychle rostoucích plísní vyskytujících se v pekárenských provozech a srovnáván s komerčně dostupnými přípravky určenými pro pekárenství. Za účelem dosažení požadovaných koncentrací antifungálních látek (k. propionová, mléčná a octová) v syrovátkovém fermentu byla oproti minulým studiím nově testována možnost použití dvoufázové fermentace v semikontinuálním provedení, kdy je (ve druhé fázi) již po 4 dnech dosaženo koncentrace k. propionové kolem 3 %. Ověřována byla také možnost semikontinuální fermentace neupravené (nemikrofi ltrované) syrovátky přidávané do hotového propionového fermentu se stále aktivními propionibakteriemi. Tento postup se ukazuje být velmi přínosným z hlediska urychlení a zjednodušení celého procesu přípravy fermentu. V rámci in vitro testování bylo zjištěno, že dva komerční přípravky (XtendLife® a UpGrade®) neprokázaly žádný inhibiční účinek na růst a vývoj plísní. Přípravek Sapore Molderator® a oba testované fermenty naopak růstu mycelia zamezily.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
1 – 6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—