Factors influencig somatic cell count in milk of small ruminants,goats and sheep
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000077" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000077 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující počet somatických buněk v mléce malých přežvýkavců, koz a ovcí
Original language description
Počty somatických buněk v mléce tvoří základ hygienických kontrolních programů pro dojnice, kozy a ovce na celé světě.Neinfekční faktory, jako je pořadí a stadium laktace, mají minimální vliv na somatické buňky dojnic a ovcí, ale velký vliv na mléko koz.Dojná plemena koz jsou dokonce chráněna fyziologickými a enviromentálními faktory před určitými zástupci patogenů.V EU platí limity pro kravské mléko 400 000/ml, ale pro ovčí a kozí žádné hodnoty stanoveny nejsou.Problematika počtu somatických buněk není jen ve zhoršené mikrobiologické hodnotě mléka, ale i ve výskytu patogenů a produktů jejich metabolismu, toxinů.Ty mohou být termostabilní a přetrvávat ve finálních produktech, i když výchozí surovina byla pasterovaná nebo sterilizovaná.Z tohoto důvodu je nutné stanovit limity kvality mléka pro ochranu lidského zdraví konzumentů.
Czech name
Faktory ovlivňující počet somatických buněk v mléce malých přežvýkavců, koz a ovcí
Czech description
Počty somatických buněk v mléce tvoří základ hygienických kontrolních programů pro dojnice, kozy a ovce na celé světě.Neinfekční faktory, jako je pořadí a stadium laktace, mají minimální vliv na somatické buňky dojnic a ovcí, ale velký vliv na mléko koz.Dojná plemena koz jsou dokonce chráněna fyziologickými a enviromentálními faktory před určitými zástupci patogenů.V EU platí limity pro kravské mléko 400 000/ml, ale pro ovčí a kozí žádné hodnoty stanoveny nejsou.Problematika počtu somatických buněk není jen ve zhoršené mikrobiologické hodnotě mléka, ale i ve výskytu patogenů a produktů jejich metabolismu, toxinů.Ty mohou být termostabilní a přetrvávat ve finálních produktech, i když výchozí surovina byla pasterovaná nebo sterilizovaná.Z tohoto důvodu je nutné stanovit limity kvality mléka pro ochranu lidského zdraví konzumentů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: The research of factors affecting the profitability, quality and safety of milk and milk products in the farms of small ruminants in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2017
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
45-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—