All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Growth of lactobacilli and bifidobacteria on the medium containing microalgae

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000029" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_175_3_s.9-14.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_175_3_s.9-14.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Růst laktobacilů a bifidobakterií na médiu s přídavkem mikroskopických řas

  • Original language description

    Řasy a sinice mají v současné době velký potenciál, a to zejména pro potravinářství, kde jsou používány jako potravinářské aditivum. Díky svým nutričním hodnotám a zdraví prospěšným účinkům se využívají k výrobě doplňků stravy z mikrořas zejména rod Chlorella a z řad sinic rod Spirulina. Mikrořasy představují bohatý zdroj nutričně cenných látek, mezi které patří proteiny, vitaminy, pigmenty, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny a v neposlední řadě oligo- a poly-sacharidy, které mohou sloužit jako energetický zdroj pro střevní bakterie a tím působit prebioticky. Cílem práce bylo testování prebiotického účinku biomasy Spiruliny na bakterie z rodů Lactobacillus (5 kmenů) a Bifidobacterium (3 kmeny). Experiment byl proveden jak s biomasou komerčně dostupné Spiruliny zakoupené v tržní síti, tak s biomasou laboratorně vykultivované sinice. Pozitivní prebiotický efekt byl v případě laboratorně vykultivované Spiruliny pozorován u dvou kmenů laktobacilů, a to u Lbc. animalis CCDM 382 a Lbc. acidophilus CCDM 151. U ostatních testovaných kmenů nebyl prebiotický efekt nijak významný, ale zároveň nedošlo ani k inhibici růstu. V případě komerčně dostupné Spiruliny byl pozorován pozitivní prebiotický efekt u všech testovaných kmenů (8), přičemž nárůst bakterií se zvyšoval se zvyšujícím se přídavkem biomasy. Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že Spirulina může působit prebioticky, a to zvyšováním počtu probiotických bakterií, přičemž tato schopnost je kmenově a substrátově specifická. Bylo prokázáno, že existují rozdíly v prebiotickém působení mezi laboratorně vykultivovanou a komerčně dostupnou Spirulinou. Lze předpokládat, že úlohu bude hrát forma a způsob zpracování biomasy, zdroj a původ Spiruliny, rozdíly mohou být zapříčiněné také odlišnými podmínkami kultivace a následným zpracováním, zejména ve stupni dezintegrace buněk.

  • Czech name

    Růst laktobacilů a bifidobakterií na médiu s přídavkem mikroskopických řas

  • Czech description

    Řasy a sinice mají v současné době velký potenciál, a to zejména pro potravinářství, kde jsou používány jako potravinářské aditivum. Díky svým nutričním hodnotám a zdraví prospěšným účinkům se využívají k výrobě doplňků stravy z mikrořas zejména rod Chlorella a z řad sinic rod Spirulina. Mikrořasy představují bohatý zdroj nutričně cenných látek, mezi které patří proteiny, vitaminy, pigmenty, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny a v neposlední řadě oligo- a poly-sacharidy, které mohou sloužit jako energetický zdroj pro střevní bakterie a tím působit prebioticky. Cílem práce bylo testování prebiotického účinku biomasy Spiruliny na bakterie z rodů Lactobacillus (5 kmenů) a Bifidobacterium (3 kmeny). Experiment byl proveden jak s biomasou komerčně dostupné Spiruliny zakoupené v tržní síti, tak s biomasou laboratorně vykultivované sinice. Pozitivní prebiotický efekt byl v případě laboratorně vykultivované Spiruliny pozorován u dvou kmenů laktobacilů, a to u Lbc. animalis CCDM 382 a Lbc. acidophilus CCDM 151. U ostatních testovaných kmenů nebyl prebiotický efekt nijak významný, ale zároveň nedošlo ani k inhibici růstu. V případě komerčně dostupné Spiruliny byl pozorován pozitivní prebiotický efekt u všech testovaných kmenů (8), přičemž nárůst bakterií se zvyšoval se zvyšujícím se přídavkem biomasy. Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že Spirulina může působit prebioticky, a to zvyšováním počtu probiotických bakterií, přičemž tato schopnost je kmenově a substrátově specifická. Bylo prokázáno, že existují rozdíly v prebiotickém působení mezi laboratorně vykultivovanou a komerčně dostupnou Spirulinou. Lze předpokládat, že úlohu bude hrát forma a způsob zpracování biomasy, zdroj a původ Spiruliny, rozdíly mohou být zapříčiněné také odlišnými podmínkami kultivace a následným zpracováním, zejména ve stupni dezintegrace buněk.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    9 – 14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database