Growth of lactobacilli and bifidobacteria on the medium containing microalgae
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000029" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000029 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_175_3_s.9-14.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_175_3_s.9-14.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst laktobacilů a bifidobakterií na médiu s přídavkem mikroskopických řas
Original language description
Řasy a sinice mají v současné době velký potenciál, a to zejména pro potravinářství, kde jsou používány jako potravinářské aditivum. Díky svým nutričním hodnotám a zdraví prospěšným účinkům se využívají k výrobě doplňků stravy z mikrořas zejména rod Chlorella a z řad sinic rod Spirulina. Mikrořasy představují bohatý zdroj nutričně cenných látek, mezi které patří proteiny, vitaminy, pigmenty, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny a v neposlední řadě oligo- a poly-sacharidy, které mohou sloužit jako energetický zdroj pro střevní bakterie a tím působit prebioticky. Cílem práce bylo testování prebiotického účinku biomasy Spiruliny na bakterie z rodů Lactobacillus (5 kmenů) a Bifidobacterium (3 kmeny). Experiment byl proveden jak s biomasou komerčně dostupné Spiruliny zakoupené v tržní síti, tak s biomasou laboratorně vykultivované sinice. Pozitivní prebiotický efekt byl v případě laboratorně vykultivované Spiruliny pozorován u dvou kmenů laktobacilů, a to u Lbc. animalis CCDM 382 a Lbc. acidophilus CCDM 151. U ostatních testovaných kmenů nebyl prebiotický efekt nijak významný, ale zároveň nedošlo ani k inhibici růstu. V případě komerčně dostupné Spiruliny byl pozorován pozitivní prebiotický efekt u všech testovaných kmenů (8), přičemž nárůst bakterií se zvyšoval se zvyšujícím se přídavkem biomasy. Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že Spirulina může působit prebioticky, a to zvyšováním počtu probiotických bakterií, přičemž tato schopnost je kmenově a substrátově specifická. Bylo prokázáno, že existují rozdíly v prebiotickém působení mezi laboratorně vykultivovanou a komerčně dostupnou Spirulinou. Lze předpokládat, že úlohu bude hrát forma a způsob zpracování biomasy, zdroj a původ Spiruliny, rozdíly mohou být zapříčiněné také odlišnými podmínkami kultivace a následným zpracováním, zejména ve stupni dezintegrace buněk.
Czech name
Růst laktobacilů a bifidobakterií na médiu s přídavkem mikroskopických řas
Czech description
Řasy a sinice mají v současné době velký potenciál, a to zejména pro potravinářství, kde jsou používány jako potravinářské aditivum. Díky svým nutričním hodnotám a zdraví prospěšným účinkům se využívají k výrobě doplňků stravy z mikrořas zejména rod Chlorella a z řad sinic rod Spirulina. Mikrořasy představují bohatý zdroj nutričně cenných látek, mezi které patří proteiny, vitaminy, pigmenty, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny a v neposlední řadě oligo- a poly-sacharidy, které mohou sloužit jako energetický zdroj pro střevní bakterie a tím působit prebioticky. Cílem práce bylo testování prebiotického účinku biomasy Spiruliny na bakterie z rodů Lactobacillus (5 kmenů) a Bifidobacterium (3 kmeny). Experiment byl proveden jak s biomasou komerčně dostupné Spiruliny zakoupené v tržní síti, tak s biomasou laboratorně vykultivované sinice. Pozitivní prebiotický efekt byl v případě laboratorně vykultivované Spiruliny pozorován u dvou kmenů laktobacilů, a to u Lbc. animalis CCDM 382 a Lbc. acidophilus CCDM 151. U ostatních testovaných kmenů nebyl prebiotický efekt nijak významný, ale zároveň nedošlo ani k inhibici růstu. V případě komerčně dostupné Spiruliny byl pozorován pozitivní prebiotický efekt u všech testovaných kmenů (8), přičemž nárůst bakterií se zvyšoval se zvyšujícím se přídavkem biomasy. Na základě získaných výsledků je možné konstatovat, že Spirulina může působit prebioticky, a to zvyšováním počtu probiotických bakterií, přičemž tato schopnost je kmenově a substrátově specifická. Bylo prokázáno, že existují rozdíly v prebiotickém působení mezi laboratorně vykultivovanou a komerčně dostupnou Spirulinou. Lze předpokládat, že úlohu bude hrát forma a způsob zpracování biomasy, zdroj a původ Spiruliny, rozdíly mohou být zapříčiněné také odlišnými podmínkami kultivace a následným zpracováním, zejména ve stupni dezintegrace buněk.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
9 – 14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—