Yogurt with the addition of biomass of algae and cyanobacteria and probiotic bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000049 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií
Original language description
Technické řešení se týká jogurtu s obsahem biomasy řas a sinic, který obsahuje současně probiotické mikroorganismy a řasovou biomasu Chlorella vulgaris heterotrofní nebo sinici Spirulina maxima. V současné době jsou v naší tržní síti k dispozici jogurty, které obsahují různé probiotické bakterie. Jogurty, které by obsahovaly tyto probiotika v kombinaci s řasou Chlorella vulgaris, nebo sinicí Spirulina maxima, na trhu dosud nejsou. Tvoří součást zejména různých doplňků stravy ve formě tablet, či prášků. V současnosti je již známo, že tyto mikrořasy dokážou pozitivně ovlivňovat růst a životaschopnost některých probiotických bakteriálních kmenů, jako i některých základních mléčných kultur používaných při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, a tudíž, mohou působit prebioticky. Nevýhodou stávajících produktů jogurtového typu v tržní síti je, že neobsahují výše uvedené komponenty, které příznivě ovlivňují růst probiotických mikroorganismů v tlustém střevě. Navíc, tyto jogurty nejsou zdrojem nutričně cenných biologicky aktivních látek, které je možné prostřednictvím takto obohacených fermentovaných výrobků suplementovat, jako jsou např. vitamíny skupiny B. Mezi největší výhody výrobku podle tohoto technického řešení patří to, že díky přítomnosti chlorely a spiruliny obsahuje velmi cenné biologicky aktivní látky,které navíc, podporují růst a životaschopnost probiotických bakterií. Díky obsahu látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou tyto jednobuněčné řasy a sinice přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Díky stimulaci růstu probiotických a dalších prospěšných bakterií, např. jogurtových, mohou mít také tzv. prebiotický účinek. Příznivý vliv ve formě tzv. prebiotického efektu mohou mít již zmíněné oligo- a polysacharidy, ale také vitamíny a dusík obsažený v neproteinových strukturách biomasy.
Czech name
Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií
Czech description
—
Classification
Type
F<sub>uzit</sub> - Utility model
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
35568
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
—
Owner name
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
O - Doposud nevyužívaný výsledek