All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Yogurt with the addition of biomass of algae and cyanobacteria and probiotic bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií

  • Original language description

    Technické řešení se týká jogurtu s obsahem biomasy řas a sinic, který obsahuje současně probiotické mikroorganismy a řasovou biomasu Chlorella vulgaris heterotrofní nebo sinici Spirulina maxima. V současné době jsou v naší tržní síti k dispozici jogurty, které obsahují různé probiotické bakterie. Jogurty, které by obsahovaly tyto probiotika v kombinaci s řasou Chlorella vulgaris, nebo sinicí Spirulina maxima, na trhu dosud nejsou. Tvoří součást zejména různých doplňků stravy ve formě tablet, či prášků. V současnosti je již známo, že tyto mikrořasy dokážou pozitivně ovlivňovat růst a životaschopnost některých probiotických bakteriálních kmenů, jako i některých základních mléčných kultur používaných při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, a tudíž, mohou působit prebioticky. Nevýhodou stávajících produktů jogurtového typu v tržní síti je, že neobsahují výše uvedené komponenty, které příznivě ovlivňují růst probiotických mikroorganismů v tlustém střevě. Navíc, tyto jogurty nejsou zdrojem nutričně cenných biologicky aktivních látek, které je možné prostřednictvím takto obohacených fermentovaných výrobků suplementovat, jako jsou např. vitamíny skupiny B. Mezi největší výhody výrobku podle tohoto technického řešení patří to, že díky přítomnosti chlorely a spiruliny obsahuje velmi cenné biologicky aktivní látky,které navíc, podporují růst a životaschopnost probiotických bakterií. Díky obsahu látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou tyto jednobuněčné řasy a sinice přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Díky stimulaci růstu probiotických a dalších prospěšných bakterií, např. jogurtových, mohou mít také tzv. prebiotický účinek. Příznivý vliv ve formě tzv. prebiotického efektu mohou mít již zmíněné oligo- a polysacharidy, ale také vitamíny a dusík obsažený v neproteinových strukturách biomasy.

  • Czech name

    Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií

  • Czech description

Classification

  • Type

    F<sub>uzit</sub> - Utility model

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Use of wastes from dairies for production of new dairy products and dietary supplements with the addition of microalgae and their components</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Patent/design ID

    35568

  • Publisher

    CZ001 -

  • Publisher name

    Industrial Property Office

  • Place of publication

    Prague

  • Publication country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Date of acceptance

  • Owner name

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Method of use

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Usage type

    O - Doposud nevyužívaný výsledek