All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Whey as a substrate for the potential production of hydrogels for agricultural usage

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000047" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000047 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2019/veda_177_3_s.11-17.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití

  • Original language description

    V této práci bylo analyzováno složení běžně dostupných druhů sladké a kyselé syrovátky vyrobené v českých mlékárnách. Podařilo se nám získat a analyzovat syrovátku z celkem 7 typů technologického zpracování mléka. Jednalo se o syrovátku sladkou, sladkou ředěnou, sladkou zahuštěnou, sušenou sladkou demineralizovanou, kyselou, kyselou z výroby termotvarohu a kyselou zahuštěnou z výroby termotvarohu. Stanoven byl obsah sušiny, popela, sýrového prachu, tuku, dusíkatých látek (bílkovin, nekaseinového dusíku a nebílkovinného dusíku), laktózy a vybraných nízkomolekulárních kyselin. Z fyzikálních parametrů byla stanovena hustota a pH syrovátky. Získané výsledky poskytly přehled o složení běžně dostupných syrovátek v ČR, který byl porovnán s již známými poznatky. Na základě získaných souhrnných informací byla posouzena vhodnost jednotlivých typů syrovátky jako substrátu pro možnou výrobu hydrogelů. Nejvíc perspektivní pro výrobu hydrogelů se jeví kyselá syrovátka, která je charakteristická zejména vhodným složením bílkovin a nižším obsahem laktózy v porovnání s ostatními vzorky.

  • Czech name

    Syrovátka jako substrát k potenciální výrobě hydrogelů pro agrární využití

  • Czech description

    V této práci bylo analyzováno složení běžně dostupných druhů sladké a kyselé syrovátky vyrobené v českých mlékárnách. Podařilo se nám získat a analyzovat syrovátku z celkem 7 typů technologického zpracování mléka. Jednalo se o syrovátku sladkou, sladkou ředěnou, sladkou zahuštěnou, sušenou sladkou demineralizovanou, kyselou, kyselou z výroby termotvarohu a kyselou zahuštěnou z výroby termotvarohu. Stanoven byl obsah sušiny, popela, sýrového prachu, tuku, dusíkatých látek (bílkovin, nekaseinového dusíku a nebílkovinného dusíku), laktózy a vybraných nízkomolekulárních kyselin. Z fyzikálních parametrů byla stanovena hustota a pH syrovátky. Získané výsledky poskytly přehled o složení běžně dostupných syrovátek v ČR, který byl porovnán s již známými poznatky. Na základě získaných souhrnných informací byla posouzena vhodnost jednotlivých typů syrovátky jako substrátu pro možnou výrobu hydrogelů. Nejvíc perspektivní pro výrobu hydrogelů se jeví kyselá syrovátka, která je charakteristická zejména vhodným složením bílkovin a nižším obsahem laktózy v porovnání s ostatními vzorky.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910392" target="_blank" >QK1910392: Environmentally friendly soil conservation materials for the crop production intensification based on renewable resource</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    11 – 17

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database