All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibility of impact of introduction of grain feed extrusion into dairy cow feeding rations on their milk yield and composition – individual milk samples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000017" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000017 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/20:43878663

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_1.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na jejich dojivost a složení mléka – individuální vzorky mléka

  • Original language description

    Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na dojivost a kvalitu jejich mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Za nejvýznamnější projev testu lze uvést významný (P <– 0,001) nárůst dojivosti krav o 1,76 a 1,26 kg/den a dojnici, což je relativně o 5,7 a 4,1 %. Obsah tuku byl mírně vyšší o 0,03 % (P < 0,05). Příznivým efektem byl nárůst obsahu hrubých bílkovin a tím i kaseinu, který činil 0,04 a 0,05 % (relativně 1,14 a 1,4 %; P < 0,001) a 0,05 %. Tento trend může znamenat zefektivnění sýrařské produkce. Tento vývoj potvrzuje i nárůst obsahu sušiny tukuprosté o 0,1 a 0,09 % (relativně o 1,1 a 0,99 %; P < 0,001). Existoval mírný, nicméně významný (P < 0,001), nárůst obsahu laktózy, pravděpodobně v důsledku růstu dojivosti, o 0,04 a 0,02 %. V počtu somatických buněk (PSB) byl rozdíl zanedbatelný (medián 81 a 81, geometrický průměr 107 a 109 103/ml; P > 0,05). Systematický vliv zvýšení přikrmování extrudátu na PSB v mléce krav a tedy zdravotní stav jejich mléčných žláz nebyl zaznamenán. Koncentrace močoviny v mléce se zásahem významně (P < 0,001) zvýšila o 4,93 a 1,39 mg/ 100 ml.

  • Czech name

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na jejich dojivost a složení mléka – individuální vzorky mléka

  • Czech description

    Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na dojivost a kvalitu jejich mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Za nejvýznamnější projev testu lze uvést významný (P <– 0,001) nárůst dojivosti krav o 1,76 a 1,26 kg/den a dojnici, což je relativně o 5,7 a 4,1 %. Obsah tuku byl mírně vyšší o 0,03 % (P < 0,05). Příznivým efektem byl nárůst obsahu hrubých bílkovin a tím i kaseinu, který činil 0,04 a 0,05 % (relativně 1,14 a 1,4 %; P < 0,001) a 0,05 %. Tento trend může znamenat zefektivnění sýrařské produkce. Tento vývoj potvrzuje i nárůst obsahu sušiny tukuprosté o 0,1 a 0,09 % (relativně o 1,1 a 0,99 %; P < 0,001). Existoval mírný, nicméně významný (P < 0,001), nárůst obsahu laktózy, pravděpodobně v důsledku růstu dojivosti, o 0,04 a 0,02 %. V počtu somatických buněk (PSB) byl rozdíl zanedbatelný (medián 81 a 81, geometrický průměr 107 a 109 103/ml; P > 0,05). Systematický vliv zvýšení přikrmování extrudátu na PSB v mléce krav a tedy zdravotní stav jejich mléčných žláz nebyl zaznamenán. Koncentrace močoviny v mléce se zásahem významně (P < 0,001) zvýšila o 4,93 a 1,39 mg/ 100 ml.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    31

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    1–8

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database