Possibility of impact of introduction of grain feed extrusion into dairy cow feeding rations on their milk quality – bulk tank milk samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/21:43879329
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka
Original language description
Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na kvalitu mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Poklesl obsah tuku cca o 0,16 % oproti kontrolním periodám (P < 0,001). Tento negativní trend byl pozitivně vyvážen zvýšením obsahu hrubých bílkovin a kaseinu (o 0,04 a 0,03 %; P < 0,05, P < 0,01 a P < 0,01). Tyto jsou více ohodnoceny v ceně mléka než tuk a dále jsou významné zejména pro zvyšování sýrařské výtěžnosti. Také obsah sušiny tukuprosté byl zvýšen (o 0,11 až 0,15 %; P < 0,001). V tomto smyslu i pokles (o 6 a 1 mg/100ml) koncentrace močoviny v mléce (P < 0,001) navozuje představu lepšího využití dusíkatých látek krmiva při navýšení extrudátu. Byl zachycen i nárůst laktózy (o cca 0,08 %; P < 0,001). V souladu s uvedením lepšícího se energetického metabolismu dojnic přídavkem extrudátu byl mírný (P > 0,05) pokles volných mastných kyselin o 0,03 a 0,17 mmol/100g tuku. Počet somatických buněk nebyl zásahem v krmné dávce ovlivněn. Podle očekávání, změna neměla žádný (P > 0,05) vliv na celkový počet mezofilních mikroorganismů. Nebyl zaznamenán výskyt reziduí inhibičních látek v mléce.
Czech name
Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
8–13
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—