All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Possibility of impact of introduction of grain feed extrusion into dairy cow feeding rations on their milk quality – bulk tank milk samples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000005" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000005 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/21:43879329

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_184_3.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka

  • Original language description

    Extruze, jako hydro-termicko-mechanická úprava zrnin, může zvýšit efektivitu využití živin jadrných krmiv zvířaty. Je proto využívána i v krmných dávkách dojnic. Nutriční výhody pro metabolismus dojnic může přinést zejména v první třetině laktace, kdy nezřídka chybí energie, nebo energetické i dusíkaté živiny, k pokrytí nároků laktace. Cílem bylo zjistit vliv zvýšeného zařazení extrudovaných zrnin do krmných dávek krav na kvalitu mléka. U sedmi stád holštýnských dojnic byl zvýšen obsah extrudovaného zrna kukuřice v krmných dávkách. Do receptur směsí bylo zařazeno 10 % extrudované kukuřice z celkového množství kukuřice ve směsi. Poklesl obsah tuku cca o 0,16 % oproti kontrolním periodám (P < 0,001). Tento negativní trend byl pozitivně vyvážen zvýšením obsahu hrubých bílkovin a kaseinu (o 0,04 a 0,03 %; P < 0,05, P < 0,01 a P < 0,01). Tyto jsou více ohodnoceny v ceně mléka než tuk a dále jsou významné zejména pro zvyšování sýrařské výtěžnosti. Také obsah sušiny tukuprosté byl zvýšen (o 0,11 až 0,15 %; P < 0,001). V tomto smyslu i pokles (o 6 a 1 mg/100ml) koncentrace močoviny v mléce (P < 0,001) navozuje představu lepšího využití dusíkatých látek krmiva při navýšení extrudátu. Byl zachycen i nárůst laktózy (o cca 0,08 %; P < 0,001). V souladu s uvedením lepšícího se energetického metabolismu dojnic přídavkem extrudátu byl mírný (P > 0,05) pokles volných mastných kyselin o 0,03 a 0,17 mmol/100g tuku. Počet somatických buněk nebyl zásahem v krmné dávce ovlivněn. Podle očekávání, změna neměla žádný (P > 0,05) vliv na celkový počet mezofilních mikroorganismů. Nebyl zaznamenán výskyt reziduí inhibičních látek v mléce.

  • Czech name

    Možnost vlivu zavedení extruze jadrných krmiv do krmných dávek dojnic na kvalitu jejich mléka – bazénové vzorky mléka

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    32

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    8–13

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database