Polymorphisms in improving of milk productivity and quality
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000045 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Genetický polymorfizmus ve zlepšování mléčné užitkovosti včetně kvality mléka
Original language description
Čítek J., Brzáková M., Hanuš O., Kavková M., Samková E., Straková K., Hasoňová L.: Genetický polymorfizmus ve zlepšování mléčné užitkovosti včetně kvality mléka. In Sborník ze semináře Generace za generací: šlechtění v našich chovech u příležitosti 90. narození prof. Václava Jakubce, DrSc. 08.10.2020, VÚŽV Praha, 7-16. ISBN 978-80-7403-236-3. Cílem práce bylo posoudit vliv polymorfizmů ve vybraných genech a dalších faktorů na ukazatele mléčné užitkovosti a technologické jakosti kravského mléka. Byly analyzovány polymorfizmy v genech DGAT1, LEP, FASN, SCD1, CSN2, CSN3 a LGB. Genotyp DGAT1 AA byl asociován s produkcí mléka, tuku a bílkovin v kg. Genotyp AA kaseinu kappa byl asociován se zvýšenou dojivostí, BB s vyšším obsahem bílkovin. Rovněž u ostatních polymorfních genů byly nalezeny některé významné asociace k mléčné užitkovosti. Alely neměly výzamný vliv na technologické vlastnosti mléka. V genu pro CSN2 byla pro genotyp BB zjištěna nejhorší syřitelnost, avšak nejlepší alkoholový test, genotyp A1A1 byl pozitivně asociován s jogurtovým testem. V genu CSN3 byl s lepší technologickou jakostí asociován genotyp BB, genotypy s alelami A a E měly negativní efekt. Byl zjištěn klíčový efekt farmy na ukazatele produkce i technologickou jakost kravského mléka, tím byl efekt polymorfizmů poněkud rozostřen. Polymorfizmy v genech DGAT1 a CSN3 jsou využitelné ve šlechtění skotu na mléčnou užitkovost.
Czech name
Genetický polymorfizmus ve zlepšování mléčné užitkovosti včetně kvality mléka
Czech description
Čítek J., Brzáková M., Hanuš O., Kavková M., Samková E., Straková K., Hasoňová L.: Genetický polymorfizmus ve zlepšování mléčné užitkovosti včetně kvality mléka. In Sborník ze semináře Generace za generací: šlechtění v našich chovech u příležitosti 90. narození prof. Václava Jakubce, DrSc. 08.10.2020, VÚŽV Praha, 7-16. ISBN 978-80-7403-236-3. Cílem práce bylo posoudit vliv polymorfizmů ve vybraných genech a dalších faktorů na ukazatele mléčné užitkovosti a technologické jakosti kravského mléka. Byly analyzovány polymorfizmy v genech DGAT1, LEP, FASN, SCD1, CSN2, CSN3 a LGB. Genotyp DGAT1 AA byl asociován s produkcí mléka, tuku a bílkovin v kg. Genotyp AA kaseinu kappa byl asociován se zvýšenou dojivostí, BB s vyšším obsahem bílkovin. Rovněž u ostatních polymorfních genů byly nalezeny některé významné asociace k mléčné užitkovosti. Alely neměly výzamný vliv na technologické vlastnosti mléka. V genu pro CSN2 byla pro genotyp BB zjištěna nejhorší syřitelnost, avšak nejlepší alkoholový test, genotyp A1A1 byl pozitivně asociován s jogurtovým testem. V genu CSN3 byl s lepší technologickou jakostí asociován genotyp BB, genotypy s alelami A a E měly negativní efekt. Byl zjištěn klíčový efekt farmy na ukazatele produkce i technologickou jakost kravského mléka, tím byl efekt polymorfizmů poněkud rozostřen. Polymorfizmy v genech DGAT1 a CSN3 jsou využitelné ve šlechtění skotu na mléčnou užitkovost.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Complex system for improvement of milk and milk products quality and monitoring of health aimed at increasing of the added value of agricultural production in ČR</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů