Changes of model milk products from goats and sheep as adulterated with cow milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000039 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_188_1.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_188_1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny modelových mléčných produktů koz a ovcí porušením mlékem kravským
Original language description
Byl sledován vliv porušení mléka malých přežvýkavců mlékem kravským (5 a 10 %) na technologickou kvalitu modelových mléčných výrobků (jogurt, čerstvý sýr). Posouzení bylo provedeno na kozím, ovčím a kravském mléce (KOM, OVM a KRM) se složením a vlastnostmi typickými v porovnání k podmínkám v ČR (n = 24 pro každý druh mléka). Byla zahrnuta následující plemena: – koza – Bílá krátkosrstá koza, Hnědá krátkosrstá koza, Anglo núbijská koza; – ovce – Lacaune, Cighája, Východofríská ovce; – kráva – Holštýn; České strakaté. Kyselost modelových jogurtů byla 62,37, 63,3 a 63,31ºSH a byla u KOM přídavkem KRM (5 a 10 %) změněna nevýznamně (P > 0,05). Korespondující výsledky pro OVM byly 79,43, 78,06 a 77,39 ºSH. Přídavkem KRM do OVM byly změny malé, relativně jen 1,7 a 2,6 %, nicméně významné (P ≤ 0,001). Pevnost koláče modelového sýru byla 3,33, 3,17 a 3,29 (třída, 1 = výborná až 4 = špatná) a byla u KOM přídavkem KRM (5 a 10 %) změněna nevýznamně (P > 0,05). Korespondující výsledky pro OVM byly 3,5, 3,25 a 3,29. I tyto byly nevýznamné (P > 0,05). Počet streptokoků ušlechtilé jogurtové kultury (3,5 hodiny při 43 °C) vzrostl (P > 0,05) z 525,4 milionu v KOM na 689,3 milionu KTJ/ml (10 % KRM, v příslušné předchozí práci). Počet laktobacilů ušlechtilé kultury vzrostl (P > 0,05) z 65,5 milionu v KOM na 70,9 milionu KTJ/ml. Počet streptokoků poklesl (P > 0,05) z 993,1 milionu v OVM na 981,1 milionu KTJ/ml a počet laktobacilů poklesl (P > 0,05) z 86,2 milionu v OVM na 85,0 milionu KTJ/ml. Porušení mléka malých přežvýkavců mlékem kravským, v použitých koncentracích do 10 %, by nemělo zřetelně měnit technologické vlastnosti kvality modelových mléčných produktů podle titrační kyselosti jogurtu a kvality koláče sýřeniny. Ovšem, při výrazně vyšším přídavku KRM (nad 25 %), by i změny mohly být výraznější.
Czech name
Změny modelových mléčných produktů koz a ovcí porušením mlékem kravským
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1920222" target="_blank" >QK1920222: Novel robust methods for goat and sheep milk and milk products adulteration</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
1–6
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—