Microbial species composition of the sourdoughs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000055" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000055 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2021/veda_189_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Druhové zastoupení mikroorganismů v pekařských kvasech
Original language description
Kvasy představují heterogenní a živné prostředí pro řadu mikroorganismů. Druhové složení bakterií a kvasinek kolonizujících kvasy je ovlivněno mnoha faktory. U souboru 13 kvasů jsme sledovali základní vlastnosti, jako je pH, typ používané mouky či prostředí, ve kterém je kvas zpracováván. Z kvasů jsme získali přibližně 500 izolátů, které byly zařazeny do 17 druhů bakterií mléčného či octového kvašení a 11 druhů kvasinek. V analyzovaných vzorcích se společně vyskytovaly nejčastěji tři druhy bakterií spolu s jedním až dvěma druhy kvasinek. Nejčastěji zastoupeným bakteriálním druhem byl Lactiplantibacillus plantarum, v případě kvasinek to pak byla kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Statistická analýza získaných výsledků pak ukázala, že důležitým faktorem ovlivňujícím druhovou rozmanitost našeho souboru kvasů je pouze druh používané mouky.
Czech name
Druhové zastoupení mikroorganismů v pekařských kvasech
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
32
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
10–14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—