All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Natural occurrence of yeast species in sourdoughs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000056" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000056 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/154-155/veda_155-3-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/154-155/veda_155-3-8.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přirozený výskyt kvasinkových organismů v pekařských kvasech

  • Original language description

    Kvasy představují heterogenní a živné prostředí pro přirozený výskyt kvasinek. Používání různých typů mouky v kvasech je řízeno poptávkou konzumentů po vyrovnaných pekařských produktech. V závislosti na typu použité mouky jsme analyzovaly šest kvasů z pekáren v ČR a Rakousku. Typ mouky a pH kvasu jsou významnými faktory, které ovlivňují druhové zastoupení kvasinek. Celkem bylo izolováno šestnáct izolátů kvasinek, které byly určeny do sedmi druhů. V analyzovaných kvasech se vyskytovaly společně maximálně dva druhy kvasinek, většina druhů byla zastoupena po jednotlivých druzích v kombinaci s bakteriemi mléčného kvašení. Ačkoliv 44 % izolátů kvasinek bylo identifikováno jako Saccharomyces cerevisiae, v kvasech s moukou ječnou a špaldovou se tento druh vůbec nevyskytoval. Druhy jako Pichia membranifaciens, Pichia fermentans, Naumovozyma castelii a Kazachstania unispora mohou představovat nový potenciál pro výrobu kvasů obohacených o špaldovou či ječnou mouku.

  • Czech name

    Přirozený výskyt kvasinkových organismů v pekařských kvasech

  • Czech description

    Kvasy představují heterogenní a živné prostředí pro přirozený výskyt kvasinek. Používání různých typů mouky v kvasech je řízeno poptávkou konzumentů po vyrovnaných pekařských produktech. V závislosti na typu použité mouky jsme analyzovaly šest kvasů z pekáren v ČR a Rakousku. Typ mouky a pH kvasu jsou významnými faktory, které ovlivňují druhové zastoupení kvasinek. Celkem bylo izolováno šestnáct izolátů kvasinek, které byly určeny do sedmi druhů. V analyzovaných kvasech se vyskytovaly společně maximálně dva druhy kvasinek, většina druhů byla zastoupena po jednotlivých druzích v kombinaci s bakteriemi mléčného kvašení. Ačkoliv 44 % izolátů kvasinek bylo identifikováno jako Saccharomyces cerevisiae, v kvasech s moukou ječnou a špaldovou se tento druh vůbec nevyskytoval. Druhy jako Pichia membranifaciens, Pichia fermentans, Naumovozyma castelii a Kazachstania unispora mohou představovat nový potenciál pro výrobu kvasů obohacených o špaldovou či ječnou mouku.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    27/155

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    3-8

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database