All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Use of acid whey for food and non-food purposes

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000065" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000065 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2021.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům

  • Original language description

    Elich O., Drbohlav J., Borková M., Peroutková J., Šalaková A.: Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům. Poster a příspěvek ve sborníku. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, 24.-26. května 2021, VŠCHT Praha, on-line. Tento příspěvek je informací o zkoumání nových možností využití syrovátky pro potravinářské i nepotravinářské účely. Je informací o výsledcích projektů podporovaných Národní agenturou pro zemědělský výzkum ukončeného projektu číslo QJ1510341 s názvem „Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi“ a o počátečních výsledcích probíhajícího projektu číslo QK 1910392 „Ekologicky šetrné materiály pro intenzifikaci rostlinné výroby s půdoochrannými vlastnostmi na bázi obnovitelných zdrojů“. Výsledky ukončeného projektu jsou zaměřeny na využití kyselé syrovátky k zefektivnění výroby tvarohů. Ultrafiltrací syrovátky z termotvarohu lze získat retentát o sušině a obsahu bílkovin blízkých sušině odtučněného mléka. Tento retentát lze použít ke smísení s mlékem v poměru blízkém 90 % odtučněného mléka a 10 % retentátu a tuto směs použít k výrobě termotvarohu, čímž jsou využity veškeré bílkoviny mléka pro výrobu termotvarohu. Totožná směsná surovina byla použita pro výrobu jogurtu. Získaný termotvaroh a jogurt s využitím retentátu poskytl srovnatelné senzorické vlastnosti jako kontrolní termotvaroh a jogurt a současně přinesl i ekonomické úspory. Nový projekt je zaměřen na využití kyselé syrovátky k přípravě – výrobě hydrogelů pro půdoochranné účely. Kyselá syrovátka, permeát z ultrafiltrace syrovátky a koncentrát z elektrodialýzy syrovátky jako obtížně ekonomicky využitelné vedlejší produkty – odpadní látky, byly analyzovány a vznikla idea, že by bylo možné je použít pro výrobu hydrogelů, které budou v přídavku v pěstebním substrátu nejen schopné vázat a uvolňovat vodu pro rostliny, ale nést, vázat a uvolňovat přidané živiny a živiny – minerální látky obsažené v použitých odpadních látkách. V našich pokusech jsme se zaměřili na přípravu hydrogelů, vzniklých vázáním odpadních mlékárenských produktů karboxymetylcelulózou, zesíťovaných vhodným činidlem kyselinou citronovou a močovinou. Tyto hydrogely byly také smíseny s relativně inertním materiálem např. drcenou slámou, rašelinou. Vzniklé produkty mají schopnost opakovaně vázat a uvolňovat vodu. Jsou přidávány do pěstebního substrátu rostlin s cílem zušlechtění pěstebního substrátu a zlepšení rostlinné produkce.

  • Czech name

    Využití kyselé syrovátky k potravinářským a nepotravinářským účelům

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů