All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Composition of gases in modified atmosphere of packed fresh meat from the retail market

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000078" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000078 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vfu.cz/files/upload/Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny/Sborn%C3%ADk%20-%20Hygiena%20a%20technologie%20potravin%20-%20L.%20Lenfeldovy%20a%20H%C3%B6klovy%20dny.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh

  • Original language description

    Balení čerstvého masa do modifikované atmosféry je stále jedna z nejlepších metod k prodloužení trvanlivosti, která umožňuje distribuci vzhledově atraktivního a cenově dostupného produktu do tržní sítě. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa, které je uváděné na trh a porovnání s údaji uváděnými v odborné literatuře. V tržní síti byly zakoupeny reprezentativní vzorky čerstvého masa a ryb balených v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100 % byl určen obsah dusíku. Průměrné hodnoty směsi plynů u mletého hovězího a míchaného (hovězí a vepřové) masa byly 74,5 % O2 + 17,7 % CO2 + 7,8 % N2, u drůbežího masa s kůží i bez kůže byly hodnoty srovnatelné, tedy 78,5 % O2 + 18,1 % CO2 + 3,4 % N2, resp. 74,9 % O2 + 19,9 % CO2 + 5,2 % N2. U nízkotučných a středně tučných ryb byly průměrné hodnoty 0,22 % O2 + 29,36 % CO2 + 70,42 % N2, u ryb tučných 0,02 % O2 + 26,03 % CO2 + 73,95 % N2. Z naměřených hodnot jednotlivých vzorků bylo patrné, že složení směsí plynů je ovlivněné dobou zbývající do data expirace. Citace: Skočková A., Bartáková K., Buchtová H., Bursová Š., Necidová L., Haruštiaková D., Klimešová M., Vorlová L.: Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny, 13.10.2021, on-line: Sborník: Hygiena a technologie potravin L. Lenfeldovy a Höklovy dny Sborník přednášek a posterů str. 218–222., ISBN: 978-80-7305-859-3

  • Czech name

    Složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa uváděného na trh

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů