The aerobic plate count monitoring in a cod samples with respect to temperature changes during transport
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000089" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000089 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Original language description
Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Při přepravě musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blízké teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém balení a vakuově. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (0–1 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě, nikoliv délkou působení těchto teplot a typem balení. Hodnoty pH a aw ovlivnily vyšší teplota po přerušení chlazení, doba vyšetření po expozici zvýšené teplotě a také typ balení, nikoliv délka působení neadekvátních teplot. Citace: Necidová L., Bursová Š., Haruštiaková D., Skočková A., Bartáková K., Klimešová M.: Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu. Ostatní – Poster a příspěvek ve sborníku. Konference: LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, Brno 12. a 13.10.2022. Sborník: Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny, str. 263–267. ISBN: 978-80-7305-876-0
Czech name
Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů