All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The aerobic plate count monitoring in a cod samples with respect to temperature changes during transport

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880449" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880449 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu

  • Original language description

    Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Při přepravě musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blízké teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém balení a vakuově. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (0-1 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě, nikoliv délkou působení těchto teplot a typem balení. Hodnoty pH a aw ovlivnily vyšší teplota po přerušení chlazení, doba vyšetření po expozici zvýšené teplotě a také typ balení, nikoliv délka působení neadekvátních teplot.

  • Czech name

    Sledování celkového počtu mikroorganismů u vzorků tresky obecné s ohledem na porušení teploty při transportu

  • Czech description

    Studie posuzuje vliv neadekvátního transportu na výsledek mikrobiologických analýz filetů tresky obecné. Při přepravě musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blízké teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Ve studii byly použity filety tresky obecné (Gadus morhua) balené v prostém balení a vakuově. Modelové pokusy simulovaly zvýšení teploty při transportu vzorků na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice teplot byla 1, 1:30, 2, 3, 3:30 a 4 h. Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM), pH a aktivity vody (aw) bylo u vzorků provedeno ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h), za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty (0-1 °C). Stanovené hodnoty CPM byly ovlivněny vyšší teplotou po přerušení chlazení a dobou vyšetření po expozici zvýšené teplotě, nikoliv délkou působení těchto teplot a typem balení. Hodnoty pH a aw ovlivnily vyšší teplota po přerušení chlazení, doba vyšetření po expozici zvýšené teplotě a také typ balení, nikoliv délka působení neadekvátních teplot.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    263-267

  • Publisher name

    Veterinární univerzita Brno

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Oct 12, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article