All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Proportion of gases in the protective atmosphere of fresh meat and fish from the retail

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000062" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000062 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/23:43880919

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa a ryb z tržní sítě

  • Original language description

    Balení čerstvého masa a ryb do modifikované atmosféry je často užívanou metodou k prodloužení trvanlivosti, která umožňuje distribuci vzhledově atraktivního a cenově dostupného produktu do tržní sítě. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného mletého masa (hovězí, kuřecí, míchané – vepřové a hovězí), kuřecího masa (s kůží a bez kůže) a balených čerstvých ryb (losos, kapr, treska) uváděných na trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny reprezentativní vzorky čerstvého masa a ryb balených v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100% byl určen obsah dalšího plynu obsaženého v balení. Z našich výsledků vyplývá, že výrobci dodávající na trh balené mleté a kuřecí maso používají shodně směs využívající vysoký obsah kyslíku, konkrétně 70–80% O2 a 20–30% CO2. Požadavky na ochrannou atmosféru balených čerstvých ryb se výrazně liší. Výrobci dodávající na trh čerstvé ryby balené v ochranné atmosféře používají směs plynů bez kyslíku (70% N2 + 30% CO2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti prokázalo, že ochranná atmosféra baleného mletého a kuřecího masa je stabilní a v průběhu skladování dochází pouze k mírnému poklesu obsahu kyslíku za současného nárůstu obsahu oxidu uhličitého. Závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených ryb na době zbývající do data spotřeby nebyla prokázána.

  • Czech name

    Zastoupení plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa a ryb z tržní sítě

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    28–32

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database