Proportion of gases in the protective atmosphere of fresh meat and fish from the retail
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000062" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000062 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/23:43880919
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zastoupení plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa a ryb z tržní sítě
Original language description
Balení čerstvého masa a ryb do modifikované atmosféry je často užívanou metodou k prodloužení trvanlivosti, která umožňuje distribuci vzhledově atraktivního a cenově dostupného produktu do tržní sítě. Cílem této práce byl monitoring složení směsi plynů v ochranné atmosféře baleného mletého masa (hovězí, kuřecí, míchané – vepřové a hovězí), kuřecího masa (s kůží a bez kůže) a balených čerstvých ryb (losos, kapr, treska) uváděných na trh a posouzení případné změny v zastoupení jednotlivých plynů v průběhu skladování. V tržní síti byly zakoupeny reprezentativní vzorky čerstvého masa a ryb balených v ochranné atmosféře. V každém balení byl s využitím přístroje CheckMate3 stanoven obsah kyslíku a oxidu uhličitého. Dopočtem do 100% byl určen obsah dalšího plynu obsaženého v balení. Z našich výsledků vyplývá, že výrobci dodávající na trh balené mleté a kuřecí maso používají shodně směs využívající vysoký obsah kyslíku, konkrétně 70–80% O2 a 20–30% CO2. Požadavky na ochrannou atmosféru balených čerstvých ryb se výrazně liší. Výrobci dodávající na trh čerstvé ryby balené v ochranné atmosféře používají směs plynů bez kyslíku (70% N2 + 30% CO2). Kontinuální měření vzorků po dobu jejich trvanlivosti prokázalo, že ochranná atmosféra baleného mletého a kuřecího masa je stabilní a v průběhu skladování dochází pouze k mírnému poklesu obsahu kyslíku za současného nárůstu obsahu oxidu uhličitého. Závislost složení směsi plynů v ochranné atmosféře balených ryb na době zbývající do data spotřeby nebyla prokázána.
Czech name
Zastoupení plynů v ochranné atmosféře baleného čerstvého masa a ryb z tržní sítě
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
28–32
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—