All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Hygienic quality and fatty acid profile of buffalo and cow milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000073" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000073 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60460709:41210/23:96295

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hygienická kvalita a profil mastných kyselin buvolího a kravského mléka

  • Original language description

    Velmi diskutovaným tématem v posledních několika letech je využití jiného než kravského mléka, např. kozího, ovčí nebo také buvolího mléka. V mnoha zemích světa, jako je Indie nebo Egypt, je buvolí mléko rozšířenou potravinou a součástí tradičních místních výrobků. Tyto státy se nacházejí většinou v subtropickém až tropickém pásmu, kde jsou buvoli přirozeně se vyskytujícím druhem a jejich stavba těla a metabolismus jsou přizpůsobeny těmto podmínkám daleko lépe než skot. Z důvodu dlouhodobé změny klimatu a zvyšování teplot se jeví chov buvolů i ve střední Evropě jako jedna z možných alternativ k chovu mléčného skotu. Vypovídající výsledky o kvalitativních a složkových parametrech buvolího mléka pocházejícího z Česka zatím chybí a to, i přestože se na našem území buvolí mléčné farmy nachází. Z tohoto důvodu se naše studie zaměřila na porovnání mléčných parametrů buvolího a kravského mléka. Konkrétně byl hodnocen počet somatických buněk jakožto indikátor hygienické kvality mléka, a také na profil mastných kyselin, jelikož buvolí mléko může vykazovat až dvojnásobný obsah tuku oproti kravskému (Ahmad a kol., 2013). Tyto parametry byly stanoveny pomocí fluorescenční mikroskopie a plynové chromatografie s hmotnostních spektrometrií. Z našich výsledků je patrné, že kravské mléko (145 000 v ml) i buvolí mléko (24 000 v ml) splňují limity počtu somatických buněk stanovené evropským nařízení (400 000 v ml). Navíc buvolí mléko signifikantně vykázalo vyšší hygienickou jakost, což lze přisuzovat nižší náchylnosti k mastitidám těchto zvířat (Cerón-Munoz a kol., 2002). Co se týče profilu mastných kyselin, tak se buvolí a kravské mléko liší v řádech několika procent. Největší rozdíly jsou patrné v procentuálním zastoupení kyseliny máselné, kyseliny stearové a kyseliny olejové. Významný je i rozdíl v poměru nasycených a nenasycených mastných kyselin, kdy buvolí mléko je charakteristické vyšším obsahem nasycených mastných kyselin, což lze zužitkovat zvláště při výrobě másla. Závěrem lze říci, že na základně provedených analýz je potenciál využití buvolího mléka v Česku vysoký. Citace: Hermanová S., Kejdová Rysová L., Legarová V., Šebová A., Hanuš O.: Hygienická kvalita a profil mastných kyselin buvolího a kravského mléka. Poster a příspěvek ve sborníku abstraktů. Konference: 51. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023, Skalský Dvůr, 22. - 24. 5. 2023. Sborník abstraktů: SBORNÍK SOUHRNŮ SDĚLENÍ z 51. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2023, str. 25–26.

  • Czech name

    Hygienická kvalita a profil mastných kyselin buvolího a kravského mléka

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21010212" target="_blank" >QK21010212: Development of methods to control the handling of milk quality for further technological processing and ensuring its authenticity.</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů