Chemical composition of the buffalo milk produced in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/60460709:41210/22:N0000011 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/files/uzel/67992/0001~~cw4IVjAyMDICAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemické složení mléka buvolů chovaných v České republice
Original language description
Velmi aktuálním tématem je hledání vhodných alternativ kravského mléka a to z mnoha důvodů. Využití pro buvolí mléko najdeme při rozšiřování portfolia mléčných výrobků na trhu. Buvolí mléko je již nyní široce využíváno v mnoha zemích po celém světě. Důvodem je přirozený výskyt a možnost rozmnožování buvolů v těchto oblastech. Jednou z těchto oblastí je například Indie. V současné době je buvolí mléko druhé nejvíce produkované na světě. Pro analýzu chemického složení byl použit přístroj MilkoScan FT 120, pomocí něhož byly stanoveny hodnoty obsahu tuku, bílkovin, laktózy a sušiny (v procentech). Tento stroj funguje na principu infračerveného záření s přepočtem Fourierovou transformací. Vzorky buvolího mléka pocházely od buvolů z farmy Ohař, která se nachází na pomezí Středočeského a Jihočeského kraje. Vzorky syrového buvolího mléka byly odebírány od září 2020 do března 2021. Srovnávacím vzorkem byl vzorek syrového kravského mléko holštýnského plemene z farmy Dolní Hořice. Chemické složení buvolího mléka je v mnoha charakteristikách podobné mléku kravskému. Největší rozdíl mezi buvolím a kravským mlékem je v obsahu tuku. Toto množství tuku může být až dvojnásobné vysoké oproti kravskému mléku. Obsah bílkovin a laktózy je také o něco vyšší, ale tento rozdíl není tak významný jako u obsahu tuku. Tyto rozdíly jsou opravdu malé. Závěrem lze konstatovat, že hlavní specifikum buvolího mléka z hlediska chemického složení je zvýšený obsah tuku. Podle dosažených výsledků vyšší obsah bílkovin a laktózy nelze zatím označit za charakteristický znak buvolího mléka. Experimenty stále probíhají.
Czech name
Chemické složení mléka buvolů chovaných v České republice
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/LM2018100" target="_blank" >LM2018100: Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition in the Czech Republic</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů