Functional properties of exopolysaccharides of lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000039 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43930382
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_07_11.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_07_11.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Funkční vlastnosti exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení
Original language description
Byl stanoven obsah exopolysacharidů 4 vybraných kmenů bakterií jogurtové kultury (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 66, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767, Streptococcus thermophilus CCDM 129, Streptococcus thermophilus CCDM 144) po kultivaci v mléce a byly charakterizovány reologické vlastnosti a synereze jogurtů s rozmíchaným a nerozmíchaným koagulátem vyrobených pomocí kultur vytvořených jejich kombinací. Obsah exopolysacharidů se pohyboval v rozmezí 13 – 129 mg/L. Nejvyšší pevnosti gelu, zdánlivé viskozity rozmíchaného koagulátu a nejnižší synereze bylo dosaženo při fermentaci kulturou L. bulgaricus CCDM 767 a Str. thermophilus CCDM 144. Tato kultura ovšem poskytovala nejnižší mez toku rozmíchaného koagulátu. Nejnižší pevnosti gelu a zdánlivé viskozity rozmíchaného koagulátu bylo dosaženo při fermentaci kulturou L. bulgaricus CCDM 66 a Str. thermophilus CCDM 129. Jogurt vyrobený pomocí kultury L. bulgaricus CCDM 66 a Str. thermophilus CCDM 144 vykazoval významné zvýšení synereze, což ukazuje na riziko nevhodné kombinace exopolysacharidů kmenů bakterií mléčného kvašení.
Czech name
Funkční vlastnosti exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
7–11
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—