All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Functional properties of exopolysaccharides of lactic acid bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000039" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000039 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43930382

  • Result on the web

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_07_11.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2024/v%C4%9Bda_207_07_11.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Funkční vlastnosti exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení

  • Original language description

    Byl stanoven obsah exopolysacharidů 4 vybraných kmenů bakterií jogurtové kultury (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 66, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus CCDM 767, Streptococcus thermophilus CCDM 129, Streptococcus thermophilus CCDM 144) po kultivaci v mléce a byly charakterizovány reologické vlastnosti a synereze jogurtů s rozmíchaným a nerozmíchaným koagulátem vyrobených pomocí kultur vytvořených jejich kombinací. Obsah exopolysacharidů se pohyboval v rozmezí 13 – 129 mg/L. Nejvyšší pevnosti gelu, zdánlivé viskozity rozmíchaného koagulátu a nejnižší synereze bylo dosaženo při fermentaci kulturou L. bulgaricus CCDM 767 a Str. thermophilus CCDM 144. Tato kultura ovšem poskytovala nejnižší mez toku rozmíchaného koagulátu. Nejnižší pevnosti gelu a zdánlivé viskozity rozmíchaného koagulátu bylo dosaženo při fermentaci kulturou L. bulgaricus CCDM 66 a Str. thermophilus CCDM 129. Jogurt vyrobený pomocí kultury L. bulgaricus CCDM 66 a Str. thermophilus CCDM 144 vykazoval významné zvýšení synereze, což ukazuje na riziko nevhodné kombinace exopolysacharidů kmenů bakterií mléčného kvašení.

  • Czech name

    Funkční vlastnosti exopolysacharidů bakterií mléčného kvašení

  • Czech description

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Mlékařské listy – zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    7–11

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database