All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Exopolyssacharides produced by lactic acid bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000046 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43928478

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení

  • Original language description

    Bakterie mléčného kvašení produkují různé druhy exopolysacharidů hlavně z důvodu ochrany proti nepříznivým podmínkám vnějšího prostředí. V potravinářské technologii je použití kmenů produkujících exopolysacharidy významné ve fermentovaných výrobcích, kde má přítomnost exopolysacharidů významný vliv na texturu a konzistenci. V poslední době jsou exopolysacharidy testovány také pro jejich prebiotické a další zdravotně-funkční vlastnosti. Práce byla zaměřena na izolaci kmenů bakterií mléčného kvašení z mateřského mléka a mléčných výrobků se schopností produkce exopolysacharidů. Produkce exopolysacharidů byla stanovena tvorbou tmavých slizovitých kolonií na agaru s přídavkem konžské červeně. U vybraných pozitivních kmenů byla pomocí izolace s následnou gravimetrickou analýzou provedena kvantifikace produkovaných exopolysacharidů ve dvou různých médiích. Pro další testování byly vybrány kmeny MM1V (Limosilactobacillus fermentum), ZMM7 (Lactiplantibacillus plantarum), ZMM14 (Lactiplantibacillus pentosus nebo L. plantarum), 5.2.1b (Lactobacillus helveticus) a 23-38B (Lacticaseibacillus rhamnosus), které byly identifikovány na základě sekvence 16S rRNA. U exopolysacharidu produkovaného kmenem MM1V byla provedena detailnější analýza včetně stanovení jeho molekulové hmotnosti a monosacharidového složení. Citace: Vrchotová B., Sinica A., Bleha R., Bazalová O., Kavková M., Plocková M., Horáčková Š.: Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 8. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 32–36. ISBN: 978-80-7592-280-9

  • Czech name

    Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů