Exopolyssacharides produced by lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000046" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000046 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/24:43928478
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení
Original language description
Bakterie mléčného kvašení produkují různé druhy exopolysacharidů hlavně z důvodu ochrany proti nepříznivým podmínkám vnějšího prostředí. V potravinářské technologii je použití kmenů produkujících exopolysacharidy významné ve fermentovaných výrobcích, kde má přítomnost exopolysacharidů významný vliv na texturu a konzistenci. V poslední době jsou exopolysacharidy testovány také pro jejich prebiotické a další zdravotně-funkční vlastnosti. Práce byla zaměřena na izolaci kmenů bakterií mléčného kvašení z mateřského mléka a mléčných výrobků se schopností produkce exopolysacharidů. Produkce exopolysacharidů byla stanovena tvorbou tmavých slizovitých kolonií na agaru s přídavkem konžské červeně. U vybraných pozitivních kmenů byla pomocí izolace s následnou gravimetrickou analýzou provedena kvantifikace produkovaných exopolysacharidů ve dvou různých médiích. Pro další testování byly vybrány kmeny MM1V (Limosilactobacillus fermentum), ZMM7 (Lactiplantibacillus plantarum), ZMM14 (Lactiplantibacillus pentosus nebo L. plantarum), 5.2.1b (Lactobacillus helveticus) a 23-38B (Lacticaseibacillus rhamnosus), které byly identifikovány na základě sekvence 16S rRNA. U exopolysacharidu produkovaného kmenem MM1V byla provedena detailnější analýza včetně stanovení jeho molekulové hmotnosti a monosacharidového složení. Citace: Vrchotová B., Sinica A., Bleha R., Bazalová O., Kavková M., Plocková M., Horáčková Š.: Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení. Ostatní – PP prezentace, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 8. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 32–36. ISBN: 978-80-7592-280-9
Czech name
Exopolysacharidy produkované bakteriemi mléčného kvašení
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů