Lactic acid bacteria from breast milk – screening of potentially effective functional and technological properties and safety in the context of antibiotic resistance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000051" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000051 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence
Original language description
Mateřské mléko slouží novorozenci mimo jiné také jako velmi důležitý zdroj různých bakteriálních druhů, kdy některé mohou vykazovat prospěšné funkční a technologické vlastnosti. Získávání nových izolátů s prospěšnými účinky je pro inovace v oblasti potravinářství a mikrobiologie stěžejní. Bylo prokázáno, že v mateřském mléce je 9–12 stěžejních bakteriálních rodů, kdy přesná kompozice bakteriálních druhů v mateřském mléce je ovlivněna mnoha faktory. V naší studii jsme ze souboru 13 mateřských mlék izolovali a na základě homologie 16S rDNA identifikovali bakterie z čeledi Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcaceae a Streptococcaceae. U některých izolovaných bakterií mléčného kvašení (BMK) jsme dále testovali jejich možné výhodné vlastnosti, jako je schopnost produkce exopolysacharidů (EPS), antimikrobiální a antifungální účinky proti kontaminantům mléčných výrobků a možné probiotické vlastnosti. Pro testování schopnosti produkce EPS byly zvoleny dva přístupy. Klasický, kdy jsme pomocí živných půd obohacených rutheniovou červení sledovali zabarvení kolonie, a molekulárně-biologický, kdy jsme pomocí párů primerů amplifikujících určité úseky genů zapojených do produkce EPS testovali, zda izolovaná genomová, či plazmidová DNA obsahují tyto úseky genů. BMK mohou také sloužit jako rezervoár genů antibiotické rezistence a přenášet je na bakterie stejného, nebo odlišného druhu či rodu a tím šířit rezistenci případně i na patogenní mikroorganismy. U izolátů jsme se proto také zaměřili na bezpečnostní aspekty, které zahrnují stanovení senzitivity vůči antibiotikům, kdy většina vybraných izolátů byla senzitivní ke klinicky významným antibiotikům a některé vykazovaly slibný technologický a probiotický potenciál. Citace: Bazalová O., Cihlář J., Jechová J., Bár L., Rosová A., Dráb V., Kavková M.: Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence. Ostatní – Poster, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 18. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 132–136. ISBN: 978-80-7592-280-9
Czech name
Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů