All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactic acid bacteria from breast milk – screening of potentially effective functional and technological properties and safety in the context of antibiotic resistance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000051" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000051 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence

  • Original language description

    Mateřské mléko slouží novorozenci mimo jiné také jako velmi důležitý zdroj různých bakteriálních druhů, kdy některé mohou vykazovat prospěšné funkční a technologické vlastnosti. Získávání nových izolátů s prospěšnými účinky je pro inovace v oblasti potravinářství a mikrobiologie stěžejní. Bylo prokázáno, že v mateřském mléce je 9–12 stěžejních bakteriálních rodů, kdy přesná kompozice bakteriálních druhů v mateřském mléce je ovlivněna mnoha faktory. V naší studii jsme ze souboru 13 mateřských mlék izolovali a na základě homologie 16S rDNA identifikovali bakterie z čeledi Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcaceae a Streptococcaceae. U některých izolovaných bakterií mléčného kvašení (BMK) jsme dále testovali jejich možné výhodné vlastnosti, jako je schopnost produkce exopolysacharidů (EPS), antimikrobiální a antifungální účinky proti kontaminantům mléčných výrobků a možné probiotické vlastnosti. Pro testování schopnosti produkce EPS byly zvoleny dva přístupy. Klasický, kdy jsme pomocí živných půd obohacených rutheniovou červení sledovali zabarvení kolonie, a molekulárně-biologický, kdy jsme pomocí párů primerů amplifikujících určité úseky genů zapojených do produkce EPS testovali, zda izolovaná genomová, či plazmidová DNA obsahují tyto úseky genů. BMK mohou také sloužit jako rezervoár genů antibiotické rezistence a přenášet je na bakterie stejného, nebo odlišného druhu či rodu a tím šířit rezistenci případně i na patogenní mikroorganismy. U izolátů jsme se proto také zaměřili na bezpečnostní aspekty, které zahrnují stanovení senzitivity vůči antibiotikům, kdy většina vybraných izolátů byla senzitivní ke klinicky významným antibiotikům a některé vykazovaly slibný technologický a probiotický potenciál. Citace: Bazalová O., Cihlář J., Jechová J., Bár L., Rosová A., Dráb V., Kavková M.: Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence. Ostatní – Poster, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: MLÉKO a SÝRY, 25.01.2024, Praha. Sborník abstraktů z konference, str. 18. Sborník příspěvků: Celostátní přehlídky sýrů 2024 a Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry str. 132–136. ISBN: 978-80-7592-280-9

  • Czech name

    Bakterie mléčného kvašení izolované z mateřského mléka – testování potencionálně prospěšných funkčních a technologických vlastností a bezpečnosti v kontextu šířící se antibiotické rezistence

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů