Breast milk as a source of bacteria with potential beneficial technological or probiotical properties
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F23%3AN0000025" target="_blank" >RIV/26722861:_____/23:N0000025 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60461373:22330/23:43928297
Result on the web
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_199_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2023/v%C4%9Bda_199_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mateřské mléko jako zdroj bakterií s potenciálně prospěšnými technologickými, či probiotickými vlastnostmi
Original language description
Mateřské mléko je považováno za optimální zdroj nutrientů, bioaktivních látek a také komensálních bakteriálních druhů. Ty jsou přínosné pro zdraví kojence mimo jiné i z důvodu prevence kolonizace střeva patogenními mikroorganismy. Některé z nich mohou najít využití v mlékárenském průmyslu pro své přínosné probiotické či technologické vlastnosti. V posledních letech se mnoho studií zabývalo mikrobiologickým složením mateřského mléka a bylo ukázáno, že je ovlivněno mnoha faktory. Cílem předložené práce bylo prostudovat dostupnou literaturu a na základě získaných informací izolovat a identifikovat bakteriální kmeny vyskytující se v mateřském mléce získaném od dobrovolných dárkyň z jihočeského kraje ČR. Ze souboru 13 mlék jsme izolovali a na základě homologie 16S rRNA identifikovali bakterie z čeledi Actinomycetaceae, Bifidobacteriaceae, Corynebacteriaceae, Enterococcaceae, Lactobacillaceae, Micrococcaceae, Propionibacteriaceae, Staphylococcacea a Streptococcaceae. U některých izolátů jsme dále testovali jejich možné výhodné technologické či probiotické vlastnosti, především pak potenciální schopnost produkce exopolysacharidů (EPS), jejich antimikrobiální a antifungální účinky proti vybraným kontaminantům mléčných výrobků a rezistenci k běžně používaným antibiotikům. Pro testování schopnosti produkce EPS byly zvoleny dva přístupy. Klasický, kdy jsme pomocí živných půd obohacených rutheniovou červení sledovali zabarvení kolonie, a molekulárně-biologický, kdy jsme pomocí párů primerů amplifikující určité úseky genů zapojených do produkce EPS testovali, zda izolovaná genomová, či plazmidová DNA obsahují tyto úseky genů. Některé na EPS pozitivní izoláty také vykazovaly antimikrobiální Aktivitu proti vybraným kontaminantům mléčných výrobků. Nejvyšší míru inhibice růstu kontaminantů vykazovaly izoláty Lactiplantibacillus plantarum, nejmenší pak Bifidobacterium breve. Většina vybraných izolátů byla senzitivní ke klinicky významným antibiotikům. Na základě námi získaných předběžných výsledků je možné konstatovat, že některé získané izoláty z mateřského mléka vykazují slibný technologický a probiotický potenciál, nicméně je nutné ověřit jejich další funkční a technologické vlastnosti.
Czech name
Mateřské mléko jako zdroj bakterií s potenciálně prospěšnými technologickými, či probiotickými vlastnostmi
Czech description
—
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK22010186" target="_blank" >QK22010186: Postbiotics, bacterial exopolysaccharides and new oligosaccharides for functional synbiotic fermented products</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
199/4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
8–15
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—