All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of salt reduction on the aroma of blue cheeses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F24%3AN0000054" target="_blank" >RIV/26722861:_____/24:N0000054 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60461373:22330/24:43930962 RIV/60461373:22330/24:43930964

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv snížení soli na vůni sýrů s modrou plísní

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnotit vliv snížení obsahu soli v receptuře výrobku na profil těkavých a senzoricky aktivních látek modelových vzorků sýrů s modrou plísní v těstě. Pro analýzu těchto látek byla využita metoda plynové chromatografie s hmotnostním a olfaktometrickým detektorem (SPME-GC-O-MS). Vonné látky sýrů vznikají především při zrání sýra mikrobiálním a chemickým rozkladem laktózy, lipidů a bílkovin. Celkem 45 látek identifikovaných v testovaných sýrech patřilo převáženě mezi organické kyseliny, ketony, alkoholy, estery, aldehydy a laktony. Klíčovou složkou aroma byly volné nižší mastné kyseliny (kyselina máselná, hexanová a oktanová) a jejich estery. Z ketonů byly identifikovány jak látky obecně tvořící aroma mléčných výrobků jako acetoin a 2,3-butandion, tak pro modrý sýr typický heptan-2-on a nonan-2-on. Naměřené výsledky byly korelovány s výsledky senzorické analýzy a obsahem soli ve výrobku. Citace: Šístková I., Zelenková A., Kružík V., Němečková I., Čížková H.: Vliv snížení soli na vůni sýrů s modrou plísní. Poster, sborník abstraktů, sborník příspěvků. Konference: 52. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024. 20. – 21.05.2024 Praha. Sborník abstraktů: Sborník souhrnů sdělení z 52. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024. s. 25–26.

  • Czech name

    Vliv snížení soli na vůni sýrů s modrou plísní

  • Czech description

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40500 - Other agricultural sciences

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů