Influence of metodically modified fat content on chosen milk indicators.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F06%3A%230000006" target="_blank" >RIV/26788462:_____/06:#0000006 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv metodicky změněného obsahu tuku na vybrané mléčné ukazatele.
Original language description
Původní práce o modifikacích obsahu tuku v mléce a jejich vlivu na bod mrznutí mléka (MFP). MFP slouží jako ukazatel přídavku vody do mléka během jeho dojení nebo uložení. MFP může být ovlivněn složením mléka, dojivostí, výživou a také zdravotním stavem.Ovšem, je důležité disponovat správným odhadem hodnoty legislativního diskriminačního limitu MFP. Legislativní limit pro MFP v ČR je -0,520 °C. Shora zmíněný limit je neodpovídající. Tato práce je zaměřena na určité vztahy mezi MFP a vybranými mléčnýmiukazateli, jako denní dojivost, hrubé bílkoviny, čisté bílkoviny, močovina, aceton a počet somatických buněk aby bylo možné ukázat vlivy na MFP a také důvody pro opravu limitu. V pokuse s metodicky změněným obsahem tuku v mléce se jeho hodnoty ve vzorcích pohybovaly v rozmezí 1,68 % až do 6,48 %. Ani takto velké změny v obsahu tuku neměly významný vliv na BMM. Případné ošetření mléka ve smyslu snížení obsahu tuku či chybný odběr vzorku nemá významný vliv na hodnoty BMM.
Czech name
Vliv metodicky změněného obsahu tuku na vybrané mléčné ukazatele.
Czech description
Původní práce o modifikacích obsahu tuku v mléce a jejich vlivu na bod mrznutí mléka (MFP). MFP slouží jako ukazatel přídavku vody do mléka během jeho dojení nebo uložení. MFP může být ovlivněn složením mléka, dojivostí, výživou a také zdravotním stavem.Ovšem, je důležité disponovat správným odhadem hodnoty legislativního diskriminačního limitu MFP. Legislativní limit pro MFP v ČR je -0,520 °C. Shora zmíněný limit je neodpovídající. Tato práce je zaměřena na určité vztahy mezi MFP a vybranými mléčnýmiukazateli, jako denní dojivost, hrubé bílkoviny, čisté bílkoviny, močovina, aceton a počet somatických buněk aby bylo možné ukázat vlivy na MFP a také důvody pro opravu limitu. V pokuse s metodicky změněným obsahem tuku v mléce se jeho hodnoty ve vzorcích pohybovaly v rozmezí 1,68 % až do 6,48 %. Ani takto velké změny v obsahu tuku neměly významný vliv na BMM. Případné ošetření mléka ve smyslu snížení obsahu tuku či chybný odběr vzorku nemá významný vliv na hodnoty BMM.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
117-121
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Aug 24, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—