Carcass and Beef quality from bulls and steers after his ageing.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F07%3A%230000035" target="_blank" >RIV/26788462:_____/07:#0000035 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Posudzovanie JUT býkov a volov metódou SEUROP a kvality ich mäsa matódami WB aTPA.
Original language description
V práci je řešena problematika kvality jatečného těla a hovězího masa související z dobou zrání ve vakuu. Výživné a technologické parametry masa byly hodnoceny a porovnávány u čerstvého masa a masa po 7,14,21a 28 denním zrání. Byly zjištěny průkazné rozdíly mezi masem s různou dobou zrání u parametru celkového obsahu proteinu, vázané vody a hodnoty pH.Byly nalezeny průkazné rozdíly v klasifikaci JUT býků a volů (3,60 =U až U- býci; 3,00 = R voli).Hodnoty ztráty hmotnosti varem , řezu podle WB a tlakového testu TPA byly vyšší u býků při všech režimech zrání. Hodnoty masa býků dva dny po porážce byly (ZV, WBŘ, TPA1, TPA 2) 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N u volů pak 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N. Při 29 denním zrání jsou pak hodnoty (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N u býků a 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N u volů.
Czech name
Posudzovanie JUT býkov a volov metódou SEUROP a kvality ich mäsa matódami WB aTPA.
Czech description
V práci je řešena problematika kvality jatečného těla a hovězího masa související z dobou zrání ve vakuu. Výživné a technologické parametry masa byly hodnoceny a porovnávány u čerstvého masa a masa po 7,14,21a 28 denním zrání. Byly zjištěny průkazné rozdíly mezi masem s různou dobou zrání u parametru celkového obsahu proteinu, vázané vody a hodnoty pH.Byly nalezeny průkazné rozdíly v klasifikaci JUT býků a volů (3,60 =U až U- býci; 3,00 = R voli).Hodnoty ztráty hmotnosti varem , řezu podle WB a tlakového testu TPA byly vyšší u býků při všech režimech zrání. Hodnoty masa býků dva dny po porážce byly (ZV, WBŘ, TPA1, TPA 2) 28%; 130 N; 297,8 N; 256,4 N u volů pak 26,2%; 92,46 N; 260,55 N; 22C1,69 N. Při 29 denním zrání jsou pak hodnoty (ZV, WBŘ, TPA 1 a TPA 2) 34,31%; 83,64 N; 284,53 N; 237,66 N u býků a 31,21 %; 52,43 N; 227,27 N a 186,15 N u volů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GI - Farm animal breeding and farm animal pedigree breeding
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3020" target="_blank" >QF3020: Utilisation of biodiversity between breeds of dairy and beef cattle and assignation effects of hybridisation for increasing of performance of their crossbreds.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kontrola potravín.
ISBN
978-80-8069-861-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
330-334
Publisher name
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra - Slovensko
Event location
Nitra - SR
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—