All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Marbling and tenderness in grilled beef steaks from 50% Wagyu-sired crossbreds and comparison with current offer in Czech supermarkets

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000007" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000007 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů

  • Original language description

    V práci byla porovnávána křehkost a mramorování u roštěnce získaných z 50% kříženců s plemenem wagyu v otcovské pozici a plemen masný simentál, charolais a jiných kříženců v mateřské pozici. Doplňkově se hodnotila kvalita hovězího masa z českých supermarketů. Průměrný porážkový věk kříženců (n=10) byl 28 měsíců. Vliv pohlaví se projevil u obou sledovaných znaků. Na stupnici mramorování (0-12) dosáhly jalovice a vůl úrovně 6, býci úrovně 2. 14. den po porážce dosáhla křehkost vyjádřená střižnou sílou hodnot 3,31 kg u jalovic, 3,37 kg u vola a 7,82 kg u býků. U hovězího masa ze supermarketů se rozsah střižné síly pohyboval od 3,39 kg (u krávy s mramorováním na stupni 5) do 10 kg (pupek bez mramorování). V práci doporučujeme užitkové křížení s otci plemene wagyu k produkci jalovic a volů. Dále doporučujeme vzdělávání spotřebitelů i výrobců masa, aby se dosáhlo vyšší produkce steakového masa. Kvalitní maso pro grilování by mohlo zvýšit spotřebu hovězího masa, která je dnes v České republice okolo 8 kg/obyvetele/rok.

  • Czech name

    Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů

  • Czech description

    V práci byla porovnávána křehkost a mramorování u roštěnce získaných z 50% kříženců s plemenem wagyu v otcovské pozici a plemen masný simentál, charolais a jiných kříženců v mateřské pozici. Doplňkově se hodnotila kvalita hovězího masa z českých supermarketů. Průměrný porážkový věk kříženců (n=10) byl 28 měsíců. Vliv pohlaví se projevil u obou sledovaných znaků. Na stupnici mramorování (0-12) dosáhly jalovice a vůl úrovně 6, býci úrovně 2. 14. den po porážce dosáhla křehkost vyjádřená střižnou sílou hodnot 3,31 kg u jalovic, 3,37 kg u vola a 7,82 kg u býků. U hovězího masa ze supermarketů se rozsah střižné síly pohyboval od 3,39 kg (u krávy s mramorováním na stupni 5) do 10 kg (pupek bez mramorování). V práci doporučujeme užitkové křížení s otci plemene wagyu k produkci jalovic a volů. Dále doporučujeme vzdělávání spotřebitelů i výrobců masa, aby se dosáhlo vyšší produkce steakového masa. Kvalitní maso pro grilování by mohlo zvýšit spotřebu hovězího masa, která je dnes v České republice okolo 8 kg/obyvetele/rok.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    30

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    29-33

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database