Marbling and tenderness in grilled beef steaks from 50% Wagyu-sired crossbreds and comparison with current offer in Czech supermarkets
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F19%3AN0000007" target="_blank" >RIV/26788462:_____/19:N0000007 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2019-7/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů
Original language description
V práci byla porovnávána křehkost a mramorování u roštěnce získaných z 50% kříženců s plemenem wagyu v otcovské pozici a plemen masný simentál, charolais a jiných kříženců v mateřské pozici. Doplňkově se hodnotila kvalita hovězího masa z českých supermarketů. Průměrný porážkový věk kříženců (n=10) byl 28 měsíců. Vliv pohlaví se projevil u obou sledovaných znaků. Na stupnici mramorování (0-12) dosáhly jalovice a vůl úrovně 6, býci úrovně 2. 14. den po porážce dosáhla křehkost vyjádřená střižnou sílou hodnot 3,31 kg u jalovic, 3,37 kg u vola a 7,82 kg u býků. U hovězího masa ze supermarketů se rozsah střižné síly pohyboval od 3,39 kg (u krávy s mramorováním na stupni 5) do 10 kg (pupek bez mramorování). V práci doporučujeme užitkové křížení s otci plemene wagyu k produkci jalovic a volů. Dále doporučujeme vzdělávání spotřebitelů i výrobců masa, aby se dosáhlo vyšší produkce steakového masa. Kvalitní maso pro grilování by mohlo zvýšit spotřebu hovězího masa, která je dnes v České republice okolo 8 kg/obyvetele/rok.
Czech name
Mramorování a křehkost grilovaných hovězích steaků z 50% kříženců plemene wagyu a jejich srovnání se současnou nabídkou z českých supermarketů
Czech description
V práci byla porovnávána křehkost a mramorování u roštěnce získaných z 50% kříženců s plemenem wagyu v otcovské pozici a plemen masný simentál, charolais a jiných kříženců v mateřské pozici. Doplňkově se hodnotila kvalita hovězího masa z českých supermarketů. Průměrný porážkový věk kříženců (n=10) byl 28 měsíců. Vliv pohlaví se projevil u obou sledovaných znaků. Na stupnici mramorování (0-12) dosáhly jalovice a vůl úrovně 6, býci úrovně 2. 14. den po porážce dosáhla křehkost vyjádřená střižnou sílou hodnot 3,31 kg u jalovic, 3,37 kg u vola a 7,82 kg u býků. U hovězího masa ze supermarketů se rozsah střižné síly pohyboval od 3,39 kg (u krávy s mramorováním na stupni 5) do 10 kg (pupek bez mramorování). V práci doporučujeme užitkové křížení s otci plemene wagyu k produkci jalovic a volů. Dále doporučujeme vzdělávání spotřebitelů i výrobců masa, aby se dosáhlo vyšší produkce steakového masa. Kvalitní maso pro grilování by mohlo zvýšit spotřebu hovězího masa, která je dnes v České republice okolo 8 kg/obyvetele/rok.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
30
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
29-33
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—