Meat quality in two slaughter-age groups of Wagyu-sired bulls from an extensive farm
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F18%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26788462:_____/18:N0000001 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu
Original language description
Byly porovnány dvě věkové skupiny poražených býků-kříženců s plemenem wagyu v kvalitě masa (Musculus longissimus). V mateřské pozici byly kříženky rámcově větších plemen – charolais, blonde d´Aquitaine a masný simentál. Mladší skupina byla poražena ve věku 24 měsíců, starší ve věku 30 měsíců. Vliv věku byl na stav důležitých kvalitativních vlastností masa statisticky neprůkazný. Průměrné hodnoty střižné síly byly v průběhu zrání masa 10,57; 6,68; 6,31 a 5,85 kg, v intervalech odpovídajících 3., 14., 21. a 28. dnům po porážce býků. Průměrné hodnoty hmotnostních ztrát po tepelném opracování masa grilováním byly v průběhu zrání 30,3; 32,24; 33,36 a 33,06 % v intervalech 3., 14., 21. a 28. den po porážce. Průměrná hodnota pH byla 5,66, průměrný obsah sušiny byl 25,78 % a bílkovin 22,44 %. Obsah vnitrosvalového tuku byl velmi nízký, průměrná hodnota 1,74 %.
Czech name
Kvalita masa býků-kříženců plemene wagyu porážených ve dvou věkových skupinách z extenzivního chovu
Czech description
Byly porovnány dvě věkové skupiny poražených býků-kříženců s plemenem wagyu v kvalitě masa (Musculus longissimus). V mateřské pozici byly kříženky rámcově větších plemen – charolais, blonde d´Aquitaine a masný simentál. Mladší skupina byla poražena ve věku 24 měsíců, starší ve věku 30 měsíců. Vliv věku byl na stav důležitých kvalitativních vlastností masa statisticky neprůkazný. Průměrné hodnoty střižné síly byly v průběhu zrání masa 10,57; 6,68; 6,31 a 5,85 kg, v intervalech odpovídajících 3., 14., 21. a 28. dnům po porážce býků. Průměrné hodnoty hmotnostních ztrát po tepelném opracování masa grilováním byly v průběhu zrání 30,3; 32,24; 33,36 a 33,06 % v intervalech 3., 14., 21. a 28. den po porážce. Průměrná hodnota pH byla 5,66, průměrný obsah sušiny byl 25,78 % a bílkovin 22,44 %. Obsah vnitrosvalového tuku byl velmi nízký, průměrná hodnota 1,74 %.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40203 - Husbandry
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LX
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
13-23
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—