All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

PCR identification of the genes coding production of putrescine and cadaverine in E.coli and other gram negative strains

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000376" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000376 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů

  • Original language description

    Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.

  • Czech name

    PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů

  • Czech description

    Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    EB - Genetics and molecular biology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    J1610

  • Regulation ID

  • Technical parameters

    Číslo certifikace: 2010/5189/SVS. Certifikační orgán: Státní veterinární správa České republiky. Datum certifikace: 8. 12. 2010.

  • Economical parameters

    Ekonomický přínos metodiky lze shledávat v poskytnutí nové, spolehlivější metody identifikace specifické skupiny fenotypově významných gram negativních kmenů bakterií pro širokou obec uživatelů.

  • Certification body designation

    Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, 120 56 Praha 2

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů