PCR identification of the genes coding production of putrescine and cadaverine in E.coli and other gram negative strains
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000376" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000376 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů
Original language description
Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.
Czech name
PCR identifikace genů kódujících produkci putrescinu a kadaverinu u kmenů E. coli a jiných příbuzných gram negativních kmenů
Czech description
Putrescin a kadaverin patří k tzv. biogenním aminům, které mohou negativně ovlivnit výsledné kvalitativní vlastnosti potravin a představují riziko intoxikace konzumentů. Jejich akumulaci lze předpokládat zejména v dlouhodobě skladovaných a fermentovanýchpotravinářských výrobcích. Cílem metodiky je poskytnutí nové metody na bázi PCR, použitelné pro identifikaci genů klíčových pro tvorbu putrescinu a kadaverinu u vybraných gram negativních bakterií. Za tímto účelem byly navrženy a zavedeny PCR testy identifikace genů speC, speC izozymu, cadA1 a cadA2. Základním modelovým organismem pro vývoj metod byl druh E. coli. Metody jsou však určeny také k testování dalších zástupců zejména čeledi Enterobacteriaceae, která představuje jednu z nejvýznamnějších skupin mikrobů ve vazbě na kvalitu a bezpečnost potravin, včetně problematiky produkce biogenních aminů.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
EB - Genetics and molecular biology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
J1610
Regulation ID
—
Technical parameters
Číslo certifikace: 2010/5189/SVS. Certifikační orgán: Státní veterinární správa České republiky. Datum certifikace: 8. 12. 2010.
Economical parameters
Ekonomický přínos metodiky lze shledávat v poskytnutí nové, spolehlivější metody identifikace specifické skupiny fenotypově významných gram negativních kmenů bakterií pro širokou obec uživatelů.
Certification body designation
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, 120 56 Praha 2
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů