All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Conjugated linoleic acis and other salubrious fatty acids in milk - review

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F10%3A%230000389" target="_blank" >RIV/26788462:_____/10:#0000389 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše

  • Original language description

    Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku.Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.

  • Czech name

    Konjugovaná kyselina linolová a další zdraví prospěšné mastné kyseliny obsažené v mléce - rešerše

  • Czech description

    Mastné kyseliny lze rozdělit například podle struktury na nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). Mléko je též zdrojem esenciálních mastných kyselin, tedy takových, které si tělo samo nedokáže vytvořit a musí je přijímat v potravě. Mezi takové se řadí například kyselina linolová, linolenová a arachidonová. Nejvýznamnější ze skupiny nasycených mastných kyselin jsou kyselina palmitová a stearová. Kyselina palmitová společně s kyselinami laurovou a myristovou mohou zvýšit hladinu LDL-cholesterolu, tedy mohou být zdrojem vzniku kardiovaskulárních chorob. Uvádějí se pod označením hypercholesterolemické nebo mastné kyseliny s nepříznivými zdravotními účinky. Toto je také důvodem případné obavy z konzumace mléčného tuku.Naopak polynenasyceným kyselinám, zejména pak kyselin linolové, se přisuzují antiatherogenní účinky tím, že snižují hladinu cholesterolu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    52

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database