The proportions of CLA and important groups of fatty acids in milk fat of grazing cows.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882026" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882026 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12410/11:43882026 RIV/49608851:_____/11:#0000475
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.
Original language description
Celoroční sledování složení mléčného tuku (62 bazénových vzorků mléka)v sedmi chovech pasených dojnic během let 2005 až 2008 potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %.
Czech name
Změny v zastoupení CLA a významných skupin mastných kyselin v mléčném tuku pasených dojnic.
Czech description
Celoroční sledování složení mléčného tuku (62 bazénových vzorků mléka)v sedmi chovech pasených dojnic během let 2005 až 2008 potvrdilo, že pastva má zlepšující účinky na složení mléčného tuku. Ty se projevily průkazným zvýšením obsahu mastných kyselin příznivě ovlivňujících zdravotní stav. Zjištěný průměrný obsah konjugované kyseliny linolové (CLA) 0,78 % v zimním období se při pastvě průkazně zvýšil na 1,08 %. Podobně se průkazně zvýšil také obsah polynenasycených mastných kyselin (PUFA) zahrnujících mimo jiné esenciální mastné kyseliny linolovou a linolenovou ze 4,41 % na 4,95 % a mononenasycených mastných kyselin (MUFA) z 27,69 %na 31,87 %. Obsah nasycených mastných kyselin (SFA) se při pastvě průkazně snížil z 64,75 % na 59,85 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
56-63
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—