All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000561" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000561 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice

  • Original language description

    Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.

  • Czech name

    Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice

  • Czech description

    Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/2B08039" target="_blank" >2B08039: EVALUATION OF INTERRELATIONS OF PARTICULAR RISK ELEMENTS AND LABILE FORMS OF SOIL ORGANIC MATTER IN LESS FAVOURED AREAS</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2011

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Výzkum v chovu skotu

  • ISSN

    0139-7265

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    LIII

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    62-66

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database