The effect hybrid and fermentation process on content and starch digestibility of maize
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F11%3A%230000561" target="_blank" >RIV/26788462:_____/11:#0000561 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
Original language description
Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.
Czech name
Vliv hybridu a fermentačního procesu na obsah a stravitelnost škrobu kukuřice
Czech description
Cílem této práce bylo porovnat vliv hybridu kukuřice a fermentačního procesu na stravitelnost škrobu. Byl realizován polní pokus se šesti hybridy kukuřice firmy Syngenta s typy zrn: flint (1), dent (1), mezityp (4). Z tří opakování každé parcely bylo odebráno 14 rostlin o sušině cca 35 %, tyto byly pořezány a část hmoty byla zesilážována v mikrotubusech. Ve vzorcích zelené hmoty a siláže byly stanoveny obsahy základních živin a škrobu. Stravitelnost škrobu byla stanovena kombinovanou in situ-in vitro metodou. Hybrid kukuřice s typem zrna dent byl dle předpokladu zařazen do skupiny hybridů s nejvyšší stravitelností škrobu. Hybrid typu flint byl zařazen do skupiny s druhou nejvyšší stravitelností škrobu. Signifikantně nejnižší stravitelnost vykazoval hybrid s typem zrna mezityp. Silážní proces zvýšil signifikantně stravitelnost škrobu pouze u hybridů s relativně nízkou hodnotou stravitelnosti škrobu stanovenou u zelené hmoty.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/2B08039" target="_blank" >2B08039: EVALUATION OF INTERRELATIONS OF PARTICULAR RISK ELEMENTS AND LABILE FORMS OF SOIL ORGANIC MATTER IN LESS FAVOURED AREAS</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LIII
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
62-66
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—