Effect of the entry order into the milking parlor on quantity and quality of milk in lacaune sheep
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26788462%3A_____%2F22%3AN0000060" target="_blank" >RIV/26788462:_____/22:N0000060 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a na složení mléka u ovcí plemene Lacaune
Original language description
Jedná se o příspěvek ve sborníku z konference Ingrovy dny 2022. U sto dvaceti bahnic plemene Lacaune byl hodnocen vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce. Hodnocení probíhalo v rámci celého stáda, ale také po rozdělení bahnic dle pořadí laktace. Byl zjištěn významný vliv pořadí vstupu bahnic na dojírnu na celkovou mléčnou užitkovost a obsah tuku a bílkovin v mléce, kdy bahnice vstupující na dojírnu jako první mívají vyšší mléčnou užitkovost i vyšší obsah tuku v mléce. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) u mléčné užitkovosti (l/laktace) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn v rámci celého stáda a u bahnic na první laktaci. U obsahu tuku v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,05) u bahnic na druhé laktaci. Statisticky vysoce významný rozdíl (p < 0,01) v obsahu bílkovin v mléce (%) mezi bahnicemi, které vstupují na dojírnu jako první a poslední, byl zjištěn u bahnic na první laktaci. Lze tedy konstatovat, že dle pořadí, ve kterém vstupují bahnice na dojírnu, je možné predikovat vyšší mléčnou užitkovost i vyšší obsah jednotlivých složek v mléce.
Czech name
Vliv pořadí vstupu na dojírnu na mléčnou užitkovost a na složení mléka u ovcí plemene Lacaune
Czech description
—
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník XL VIII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-828-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
10
Pages from-to
—
Publisher name
Mendelova univerzita v Brně
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Mar 1, 2022
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—