All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Composition dairy products depending on the degree of desalination by electrodialysis

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000018 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy

  • Original language description

    Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.

  • Czech name

    Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy

  • Czech description

    Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    20402 - Chemical process engineering

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník z workshopu projektu KUSmem

  • ISBN

    978-80-906831-4-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    18

  • Pages from-to

    25-42

  • Publisher name

    Česká membránová platforma, z.s.

  • Place of publication

    Česká Lípa

  • Event location

    Stráž pod Ralskem

  • Event date

    Oct 18, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article