Composition dairy products depending on the degree of desalination by electrodialysis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F28676092%3A_____%2F18%3AN0000018" target="_blank" >RIV/28676092:_____/18:N0000018 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy
Original language description
Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.
Czech name
Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy
Czech description
Odsolené mlékárenské produkty nacházejí uplatnění jako levnější ale přitom nutričně kvalitní náhrada mléka v kojenecké a dětské výživě, v pekárenském a cukrářském průmyslu, dále ve farmacii [1] a jako výživové doplňky. Běžně se odsoluje syrovátka vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, tvarohů a kaseinu, případně i řeckého jogurtu. Nejvhodnější metodou odsolování syrovátky je elektrodialýza, po které ve většině případů následuje sušení demineralizované syrovátky. Vznikají tak demineralizované syrovátkové prášky (DWP, Demineralized Whey Powder) s požadovaným obsahem anorganických solí (stanovených jako popel) v sušině, tj. syrovátkové prášky s označením DWP-50, DWP-70 a DWP-90 obsahující 4,0, 2,5 a 1,0 % popela v sušině. Kromě obsahu sušiny a minerálních látek je důležité znát i obsah dalších složek, jako je obsah bílkovin, laktózy a organických kyselin. Dalšími vedlejšími mlékárenskými produkty, které je možné odsolovat, jsou například mléčné nebo syrovátkové ultrafiltrační permeáty, vznikající při výrobě mléčných nebo syrovátkových koncentrátů, případně izolátů, dále pak matečný roztok po krystalizaci laktózy.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
20402 - Chemical process engineering
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510341" target="_blank" >QJ1510341: New technologies and new food products with membrane processes</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník z workshopu projektu KUSmem
ISBN
978-80-906831-4-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
18
Pages from-to
25-42
Publisher name
Česká membránová platforma, z.s.
Place of publication
Česká Lípa
Event location
Stráž pod Ralskem
Event date
Oct 18, 2018
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—