Comparison of quality of ensilage process of conventional corn and Bt hybrid
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P000298" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P000298 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Comparison of quality of ensilage process of conventional corn and Bt hybrid
Original language description
The objective of the study was to determine the differences in quality of silage made from the Bt-hybrid (Bt) and its near-isogenic control conventional corn hybrid (C). The experimental field was divided into two areas of 10 m2 with control (C) conventional corn hybrid and experimental (Bt) with the Bt-hybrid, both grown, harvested and ensilaged under identical conditions. Corn was harvested at the soft dough stage of maturity and ensilaged in microsilage tubes and fermented at 25 °C (+-1°C). The dry matter content of control silage (C) was significantly lower (P<0.05) than that of Bt hybrid silage (Bt) (345.4 vs. 355.4 g/kg), crude protein content of control silage (C) was significantly higher (P<0.05) than that of Bt hybrid silage (Bt) (66.7 vs. 61.8 g/kg). The degree of proteolysis calculated from the estimated data was very close in both silages and was not affected by the treatment.
Czech name
Porovnání kvality silážního procesu běžného hybridu a Bt kukuřice
Czech description
Cílem studie bylo zjistit rozdíly v kvalitě siláže vyrobené z Bt hybridu (Bt) a jeho izogenního běžného kukuřičného hybridu (C). Pokusné pole bylo rozděleno na dvě plochy o 10 m2 s kontrolním běžným kukuřičným hybridem (C) a pokusným Bt-hybridem (Bt), obě skupiny byly pěstovány sklizeny a silážovány za stejných podmínek. Kukuřice byla sklizena v mléčně voskové zralosti a zasilážována v mikrosilážních tubusech a fermentována při 25°C (+-1°C). Obsah sušiny u kontrolní siláže (C) byl průkazně nižší (P<0.05) než u siláže Bt hybridu (Bt) (345.4 vs. 355.4 g/kg), obsah dusíkatých látek v kontrolní siláži (C) byl významně vyšší (P<0.05) než u siláže Bt hybridu (Bt) (66.7 vs. 61.8 g/kg). Stupeň proteolýzy vypočtený ze získaných dat byl velmi blízký u obou siláží a nebyl ovlivněn pokusným faktorem.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B53043" target="_blank" >1B53043: The production of quality and safe cereal products using different control strategies of maize and store products.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygienické faktory a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
92-95
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Pohořelice
Event date
Mar 23, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—