Bacillus cereus enterotoxins production and detection of by different temperature treatment.
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005609" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005609 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/07:#0000222
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Tvorba a detekce enterotoxinů B. cereus při různých teplotách ošetření
Original language description
Pro odzkoušení tvorby enterotoxinů při různých teplotách kultivace a tepelném zatížení bylo vybráno 20 kmenů B. cereus, které pocházely z kravského nebo kozího mléka, pasterovaného mléka, prvovýroby mléka a mléčných výrobků. Kmeny byly kultivovány při teplotě 6,5°C, 22°C, 30°C, 36°C a 44°C/24hod a následně analyzovány na produkci enterotoxinů metodou reverzní latexové aglutinace (BCET-RPLA). Tvorba eneterotoxinů byla dále stanovena u totožných kmenů, které byly před kultivací tepelně ošetřeny teplotou 75°C a 100°C po dobu 10 minut, poté inkubovány při teplotě 36°C/24hod. Negativní tvorba enterotoxinu byla potvrzena u kmenů kultivovaných při 6,5°C. Tvorba enterotoxinu u ostatních teplot se výrazně nelišila. U kmenů ošetřených teplotou 75°C je koncentrace tvorby toxinu ve srovnání s výsledky bez tepelného ošetření shodná u 6 kmenů, nižší u 10 kmenů a dokonce u 4 kmenů vyšší. U kmenů ošetřených teplotou 100°C je v 5ti případech shodná, jinak vždy nižší, s výjimkou 1 kmenu. Podobně při sro
Czech name
Tvorba a detekce enterotoxinů B. cereus při různých teplotách ošetření
Czech description
Pro odzkoušení tvorby enterotoxinů při různých teplotách kultivace a tepelném zatížení bylo vybráno 20 kmenů B. cereus, které pocházely z kravského nebo kozího mléka, pasterovaného mléka, prvovýroby mléka a mléčných výrobků. Kmeny byly kultivovány při teplotě 6,5°C, 22°C, 30°C, 36°C a 44°C/24hod a následně analyzovány na produkci enterotoxinů metodou reverzní latexové aglutinace (BCET-RPLA). Tvorba eneterotoxinů byla dále stanovena u totožných kmenů, které byly před kultivací tepelně ošetřeny teplotou 75°C a 100°C po dobu 10 minut, poté inkubovány při teplotě 36°C/24hod. Negativní tvorba enterotoxinu byla potvrzena u kmenů kultivovaných při 6,5°C. Tvorba enterotoxinu u ostatních teplot se výrazně nelišila. U kmenů ošetřených teplotou 75°C je koncentrace tvorby toxinu ve srovnání s výsledky bez tepelného ošetření shodná u 6 kmenů, nižší u 10 kmenů a dokonce u 4 kmenů vyšší. U kmenů ošetřených teplotou 100°C je v 5ti případech shodná, jinak vždy nižší, s výjimkou 1 kmenu. Podobně při sro
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3162" target="_blank" >QF3162: Research of frequency of pathogenic and technological unfavourable microflora in milk, and the development of methods to the increasing of technological and hygienic guarantee of raw milk using to the produce of cheeses.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výzkum v chovu skotu
ISSN
0139-7265
e-ISSN
—
Volume of the periodical
180
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
40-47
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—