Effect of supplemental leucine on pre- and postprandial changes in plasma concentrations of leucine, isoleucine and valine in dairy cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P005985" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P005985 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of supplemental leucine on pre- and postprandial changes in plasma concentrations of leucine, isoleucine and valine in dairy cows
Original language description
The objective of this study was to determine the effect of rumen-protected tablets with leucine on pre- and postprandial changes in plasma concentrations of branched-chain AA of dairy cows. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows in the form of ?cross-over design? where 2 cows received the control diet (C) and another 2 received the experimental diet supplemented with leucine (L). Cows were fed individually twice daily ad libitum the diet based on corn silage, alfalfa hay and a supplemental mixture. During the experimental period the milk yield was monitored. Last day of each experimental period blood samples were taken in four intervals (6.30, 8.30, 10.30, 12.30) for the determination of amino acids level. Any significant changes in plasma concentrations of BCAA were not registered (P>0.05).
Czech name
Vliv doplňku leucinu na pre- a postprandiální změny v koncentraci leucinu, isoleucinu a valinu v krevní plazmě dojnic
Czech description
Cílem pokusu bylo určit vliv ruminálně chráněných tablet s leucinem na pre- a postprandiální změny v plasmatické koncentraci rozvětvených aminokyselin u dojnic. Pokus byl proveden na 4 laktujících holštýnských dojnicích ve formě ?cross-over designu? kde2 dojnice dostávaly kontrolní krmnou dávku (C) a další 2 pokusnou krmnou dávku doplněnou leucinem (L). Dojnice byly krmeny individuálně dvakrát denně ad libitum krmnou dávkou složenou z kukuřičné siláže, vojtěškového sena a doplňkové krmné směsi. Byla sledována mléčná užitkovost. Poslední den odběrového období byly odebrány vzorky krve ve 4 intervalech (6.30, 8.30, 10.30, 12.30) na stanovení obsahu aminokyselin. Nebyly zaznamenány průkazné změny v plasmatické koncentraci rozvětvených aminokyselin (P>0.05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VII. Kábrtovy dietetické dny O zdravotní nezávadnosti a produkční účinnosti krmiv
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
331
Pages from-to
247-251
Publisher name
VFU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 17, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—