The effect of supplemental leucine on pre- and postprandial changes in plasma concentrations of methionine in dairy cows
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F07%3A8P006010" target="_blank" >RIV/49608851:_____/07:8P006010 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of supplemental leucine on pre- and postprandial changes in plasma concentrations of methionine in dairy cows
Original language description
The objective of this experiment was to determine the posible effect of supplemental leucine on pre- and postprandial concentrations of plasma methionine. The experiment was carried out on four lactating Holstein cows weighing on average 527 kg (SEM = 31.5) in the form of ?cross-over design? and was divided into 2 periods of 14 d. Cows were fed individually twice daily ad libitum the diet based on corn silage, alfalfa hay and a supplemental mixture. The control diet (C) was defficient in leucine, the experimental diet (Leu) was supplemented with leucine added in the form of rumen protected tablets. The dry matter intake, milk yield and percentage of milk fat and protein were not affected by the treatment (P>0.05). Pre- and postprandial changes in plasma concentration of methionine did not show any significant differences between experimental groups (P>0.05). The overall mean plasma concentration of methionine in C was 4.11 and in Leu 3.97 mg/g and was not significantly different (P>0.0
Czech name
Vliv doplňku leucinu na pre- a postprandiální změny v koncentraci methioninu v plasmě dojnic
Czech description
Cílem pokusu bylo určit možný vliv doplňku leucinu na pre- a postprandiální změny v koncentraci methioninu v krevní plasmě. Pokus byl proveden na čtyřech laktujících holštýnských dojnicích s průměrnou hmotností 527 kg (SEM = 31.5) ve formě ?cross-over? designu, který byl rozdělen do 2 period, každá v délce 14 dní. Dojnice byly individuálně krmeny dvakrát denně ad libitum krmnou dávkou složenou z kukuřičné siláže, vojtěškového sena a doplňkové krmné směsi. Kontrolní krmná dávka (C) byla deficitní v leucinu, pokusná krmná dávka (Leu) byla doplněna leucinem podaným ve formě ruminálně chráněných tablet. Příjem sušiny, mléčná užitkovost a obsah proteinu a tuku v mléce nebyl pokusným zásahem ovlivněn (P>0.05). Pre- a postprandiální změny v koncentraci methioninu v plasmě nebyly mezi skupinami průkazně odlišné (P>0.05). Průměrná koncentrace methioninu v plasmě byla u skupiny C = 4.11 mg/g a u Leu = 3.97 mg/g nebyla ovlivněna pokusným zásahem (P>0.05).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa dojnic a kvalita mléka (ekologické, zdravotní a hygieniké faktory kvality a bezpečnosti mléka jako suroviny a potraviny)
ISBN
80-903142-8-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
135-139
Publisher name
Výzkumný ústav pro chov skotu, s. r. o.
Place of publication
Rapotín
Event location
Pohořelice
Event date
Mar 23, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—