Analysis of relationships between health state indicators of dairy cows and profile of amino acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000173" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000173 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Analysis of relationships between health state indicators of dairy cows and profile of amino acids
Original language description
We illustrate relationships between HS parameters and AAP in raw cow milk via detailed correlation analysis. We detected number of significant correlations between contents of several AAs and content of CAS (10 significant correlations), as well as a fewsignificant correlations between some AAs and A (4 positive significant correlations) and EC (alanin). Only one negative significant correlation was observed, it was relationship between cystein and logSCC.
Czech name
Analýza vztahů mezi ukazateli zdravotního stavu a aminokyselinovým profilem
Czech description
V práci popisujeme vztahy mezi sledovanými parametry kravského mléka a AA profilem pomocí detailní korelační analýzy a lineárních regresních modelů. Na jejím základě jsme objasnili, že variabilita většiny sledovaných parametrů může být uspokojivě vysvětlena pomocí efektů aminokyselinového profilu, dále jsme nalezli řadu průkazných vztahů mezi obsahem 10 sledovaných aminokyselin a obsahem kaseinu v mléce. Dále byly prokázány pozitivní korelace mezi obsahy 4 sledovaných aminokyselin a koncentrací acetonua jeden pozitivní vztah mezi elektrickou vodivostí a obsahem alaninu v mléce. Jediným parametrem, který je negativně ovlivněn, ve smyslu statistickém, je logaritmovaný počet somatických buněk v závislosti na množství asparaginu. Pouze alanin a cystein významně korelují s více než jednou sledovanou vlastností.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
—
Publisher name
N
Place of publication
Zlín
Event location
Zlín
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—