Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000204" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000204 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk
Original language description
The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep
Czech name
Vliv dojivosti a plemene skotu na aminokyselinový profil syrového mléka
Czech description
Cílem práce je rozšířit znalosti o současném aminokyselinovém (AK) profilu bílkovin krav. mléka jako potr. suroviny po období výrazných změn v chovu dojnic a o možných dopadech některých chov. vlivů na tento AK profil. Bylo vyšetřeno 17 AK. Hlavní AK byly kys. glutamová 5,93 g.kg-1 a 19,5 % a prolin 3,14 a 10,3. Nejnižší byly glycin 0,56 a 1,8 a cystein 0,18 g.kg-1 a 0,6 %. Hlavní esenciální AK byly leucin 2,89 a 9,5 a lysin 2,48 g.kg-1 a 8,1 %. Vliv plemene (České strakaté (CF) a Holštýn (H)) byl významný (P<0,05) pouze pro kys. glutamovou 6,02 > 5,83 g.kg-1 (absolutní, postradatelná). Všechny ostatní rozdíly byly nevýznamné. Absolutní obsahy cysteinu, histidinu a lysinu vzrostly (P<0,05) s vyšší dojivostí (MY) CF. Relativní obsahy cysteinu a lysinu vzrostly zatímco glycin klesl (P<0,01). Ostatní rozdíly byly nevýznamné. Změny byly v nepostradatelných AK. MY překvapivě mírně zvýšila nutriční biologickou hodnotu bílkovin (NBHB). Zvýšená MY sice změnila poměry v AK profilu, ale NBHB zůs
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Proteiny 2008
ISBN
978-80-7318-706-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
—
Publisher name
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Place of publication
Zlín
Event location
Zlín
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—