All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000204" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000204 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of milk yield and cattle breed on amino acid profile of raw milk

  • Original language description

    The aim of paper is to extend the knowledge about current amino acid (AA) profile of proteins of cow. There were investigated 17 AAs. The main AAs were glutamic acid 5.93 g.kg-1 and 19.5 % and proline 3.14 and 10.3. The lowest were glycine 0.56 and 1.8 and cysteine 0.18 g.kg-1 and 0.6 %. The main essential AAs were leucine 2.89 and 9.5 and lysine 2.48 g.kg-1 and 8.1 %. The breed impact (Czech Fleckvieh (CF) and Holstein (H)) was significant (P<0.05) only for glutamic acid 6.02 > 5.83 g.kg-1 (absolute, non-essential). All other differences were insignificant. The absolute cystein, histidine and lysine contents increased (P<0.05) with higher milk yield (MY) of CF. Relative contents of the cysteine and lysine increased while glycine decreased (P<0.01). The other differences were insignificant. The changes were in essential AAs. MY increased nutritive protein biological value (NPBV) surprisingly a little. The increased MY otherwise changed proportions in AA profile but NPBV stayed well-kep

  • Czech name

    Vliv dojivosti a plemene skotu na aminokyselinový profil syrového mléka

  • Czech description

    Cílem práce je rozšířit znalosti o současném aminokyselinovém (AK) profilu bílkovin krav. mléka jako potr. suroviny po období výrazných změn v chovu dojnic a o možných dopadech některých chov. vlivů na tento AK profil. Bylo vyšetřeno 17 AK. Hlavní AK byly kys. glutamová 5,93 g.kg-1 a 19,5 % a prolin 3,14 a 10,3. Nejnižší byly glycin 0,56 a 1,8 a cystein 0,18 g.kg-1 a 0,6 %. Hlavní esenciální AK byly leucin 2,89 a 9,5 a lysin 2,48 g.kg-1 a 8,1 %. Vliv plemene (České strakaté (CF) a Holštýn (H)) byl významný (P<0,05) pouze pro kys. glutamovou 6,02 > 5,83 g.kg-1 (absolutní, postradatelná). Všechny ostatní rozdíly byly nevýznamné. Absolutní obsahy cysteinu, histidinu a lysinu vzrostly (P<0,05) s vyšší dojivostí (MY) CF. Relativní obsahy cysteinu a lysinu vzrostly zatímco glycin klesl (P<0,01). Ostatní rozdíly byly nevýznamné. Změny byly v nepostradatelných AK. MY překvapivě mírně zvýšila nutriční biologickou hodnotu bílkovin (NBHB). Zvýšená MY sice změnila poměry v AK profilu, ale NBHB zůs

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/1B44036" target="_blank" >1B44036: The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Proteiny 2008

  • ISBN

    978-80-7318-706-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Place of publication

    Zlín

  • Event location

    Zlín

  • Event date

    Jan 1, 2008

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article