Nutritional quality of wheat, barley and triticale grain for ruminants
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A%230000250" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:#0000250 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/08:#0000393
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
Original language description
Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživnéhodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.
Czech name
Výživná hodnota zrna pšenice, ječmene a tritikale pro přežvýkavce
Czech description
Zrno odrůd ozimé pšenice (Sulamit a Rapsodia), jarního ječmene (Orthega a Amulet) a tritikale ozimého (Modus a Kitaro), vybraných na základě diferencí v chemickém složení, míře a rychlosti fermentace v testech in vitro bylo použito pro hodnocení výživnéhodnoty pro přežvýkavce v bilančních pokusech in vivo na jalovicích. Výsledky hodnocení stravitelnosti živin (N-látek, vlákniny, bezdusíkatých látek výtažkových a organické hmoty), retence dusíku a ukazatelů energetického (netto energie laktace a netto energie pro výkrm) a dusíkatého (PDIN a PDIE) metabolismu, získané ve třech bilančních pokusech s regresním uspořádáním za použití odstupňovaných podílů sušiny zrna v sušině krmné dávky, prokázaly diference mezi studovanými druhy. Porovnání výsledků pokusů in vivo a in vitro potvrdilo možnost výběru rozdílných odrůd obilovin s diferencovanou výživnou hodnotou zrna pro přežvýkavce.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Study of grain nutritive value in different cereal species and types for intensive feeding practices of highly-productive ruminants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—