All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A8P005110" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:8P005110 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/25328859:_____/08:#0000390 RIV/49608851:_____/08:#0000251

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods

  • Original language description

    Nutrients digestibility and parameters of nutritive value for ruminants of the two winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivars were evaluated by means in vivo balance trial performed by regression method on two groups of heifers with an increasing proportion of grain in DM (from 6 to 46%). Sulamit and Rapsodia, chosen on the base of the two in vitro tests from a set of 25 cultivars (grown in the years 2002-2004) reached significant differences in vitro DM disappearance (by 12.2% DM) and DM fermentability (by 43.7-78.6 ml.g-1 DM, P<0.05). In vivo digestibility of crude protein, nitrogen-free extract, organic matter, parameters of N retention, energy concentrations (metabolisable energy, net energy for lactation and for fattening) and parameters in PDIsystem (especially PDIE) increased along with grain proportion in the diet. At the comparable proportion of grain in the ration the positive differences were significantly higher (P<0.05) for Sulamit than Rapsodia.

  • Czech name

    Využití in vitro a in vivo metod ke studiu kvality pšenice (Triticum aestivum L.) pro výživu přežvýkavců

  • Czech description

    Stravitelnost živin a parametry výživné hodnoty pro přežvýkavce u dvou odrůd ozimých pšenic (Triticum aestivum L.) byly hodnoceny in vivo v bilančním pokusu s regresním uspořádáním na dvou skupinách jalovic při narůstající dávce jádra v sušině (od 6 do 46 %). Odrůdy Sulamit a Rapsodia vybrané na základě dvou in vitro testů ze souboru 25 odrůd (pěstovaných v letech 2002-2004) dosáhly významných rozdílů v in vitro odbourávání sušiny (do 12,2 % suš.) a její fermentabilitě (do 43,7-78,6 ml.g-1 suš., P<0.05). In vivo stravitelnost N-látek, bezdusíkatých látek výtažkových, organické hmoty, parametry N-retence, koncentrace energie (metabolizovatelná energie, netto energie laktace a výkrmu) a parametry systému PDI (hlavně PDIE) se zvyšovaly v závislosti na podílu jádra v dávce. Při srovnatelné hladině jádra odrůdy Sulamit a Rapsodia v dávce byly zjištěny významné rozdíly (P<0.05).

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Study of grain nutritive value in different cereal species and types for intensive feeding practices of highly-productive ruminants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

    253-264

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database