Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A8P005110" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:8P005110 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/25328859:_____/08:#0000390 RIV/49608851:_____/08:#0000251
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Study of wheat (Triticum aestivum L.) quality for feeding ruminants using in vitro and in vivo methods
Original language description
Nutrients digestibility and parameters of nutritive value for ruminants of the two winter wheat (Triticum aestivum L.) cultivars were evaluated by means in vivo balance trial performed by regression method on two groups of heifers with an increasing proportion of grain in DM (from 6 to 46%). Sulamit and Rapsodia, chosen on the base of the two in vitro tests from a set of 25 cultivars (grown in the years 2002-2004) reached significant differences in vitro DM disappearance (by 12.2% DM) and DM fermentability (by 43.7-78.6 ml.g-1 DM, P<0.05). In vivo digestibility of crude protein, nitrogen-free extract, organic matter, parameters of N retention, energy concentrations (metabolisable energy, net energy for lactation and for fattening) and parameters in PDIsystem (especially PDIE) increased along with grain proportion in the diet. At the comparable proportion of grain in the ration the positive differences were significantly higher (P<0.05) for Sulamit than Rapsodia.
Czech name
Využití in vitro a in vivo metod ke studiu kvality pšenice (Triticum aestivum L.) pro výživu přežvýkavců
Czech description
Stravitelnost živin a parametry výživné hodnoty pro přežvýkavce u dvou odrůd ozimých pšenic (Triticum aestivum L.) byly hodnoceny in vivo v bilančním pokusu s regresním uspořádáním na dvou skupinách jalovic při narůstající dávce jádra v sušině (od 6 do 46 %). Odrůdy Sulamit a Rapsodia vybrané na základě dvou in vitro testů ze souboru 25 odrůd (pěstovaných v letech 2002-2004) dosáhly významných rozdílů v in vitro odbourávání sušiny (do 12,2 % suš.) a její fermentabilitě (do 43,7-78,6 ml.g-1 suš., P<0.05). In vivo stravitelnost N-látek, bezdusíkatých látek výtažkových, organické hmoty, parametry N-retence, koncentrace energie (metabolizovatelná energie, netto energie laktace a výkrmu) a parametry systému PDI (hlavně PDIE) se zvyšovaly v závislosti na podílu jádra v dávce. Při srovnatelné hladině jádra odrůdy Sulamit a Rapsodia v dávce byly zjištěny významné rozdíly (P<0.05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF3133" target="_blank" >QF3133: Study of grain nutritive value in different cereal species and types for intensive feeding practices of highly-productive ruminants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
12
Pages from-to
253-264
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—