Analyse of raw cow milk quality according to free fatty acids contents in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49608851%3A_____%2F08%3A8P006296" target="_blank" >RIV/49608851:_____/08:8P006296 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/49608851:_____/08:#0000199
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Analyse of raw cow milk quality according to free fatty acids contents in the Czech Republic
Original language description
The concentration (c) of free fatty acids (FFAs) in milk is an indicator of dairy cow nutrition, milk straining, its bacterial contamination and storage quality. High FFA concentrations (cs) caused by lipolysis can damage the milk product quality properties. Therefore the FFA content is introduced, thanks to the increase of efficiency of modern analytical methods, as milk quality indicator and for its price as well. The goal of this work was an analysis of the FFA relations to the other milk quality indicators. The data file (n = 11 586) was evaluated by regression methods. In November and December the FFA means were 0.614 +- 0.458 and 0.835 +- 0.491 mmol . 100 g-1 with a relatively high variability of 74.6 and 58.8 %.
Czech name
Analýza kvality syrového kravského mléka podle obsahů volných masných kyselin v České republice.
Czech description
Koncentrace volných mastných kyselin (VMK) v mléčném tuku je ukazatelem výživy dojnic, namáhání mléka, jeho bakteriální kontaminace a kvality skladování. Vysoké koncentrace VMK v důsledku lipolýzy mohou poškodit kvalitativní vlastnosti mléčných výrobků.Proto je obsah VMK se zvýšením výkonu moderních analytických metod zaváděn jako kvalitativní ukazatel mléka i pro jeho cenu. Cílem této práce byla analýza vztahů VMK k ostatním kvalitativním ukazatelům mléka. Datový soubor (n = 11 586) byl hodnocen regresními metodami. Průměry VMK v měsících listopadu a prosinci byly 0,614 +- 0,458 a 0,835 +- 0,491 mmol . 100 g-1 s poměrně vysokou variabilitou 74,6 a 58,8 %.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QF4145" target="_blank" >QF4145: Parametric analysis and multi-criterial evaluation of technological systems of milk cow husbandry and cow keeping without market milk production from the point of view of EU requirements, environmental function improvement and product quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
14
Pages from-to
17-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—