Coularray detection and its utilization for food quality control
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F49813994%3A_____%2F08%3A%230000008" target="_blank" >RIV/49813994:_____/08:#0000008 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin
Original language description
Elektrochemická detekce se řadí mezi nejcitlivější druhy detekce a k detekci využívá schopnost látek přijímat či poskytovat elektrony (redukovat se či oxidovat). V případě CoulArray multikanálové elektrochemické detekce je navíc možné látku oxidovat, příp. redukovat postupně. Zároveň je možno kvantifikovat dvě různé látky se stejným retenčním časem, ale odlišnou elektrochemickou charakteristikou.Výše popsanou metodu jsme použili pro sledování elektroaktivních látek v různých druzích vzorků (vína, piva,koňaky, extrakty různých rostlin). V literatuře je popsána pozitivní lineární korelace výsledků z CoulArray detekce s antioxidační kapacitou (ORAC). Ve spojení s Principal Component Analysis softwarem je HPLC s CoulArray detekcí vhodným nástrojem pro kontrolu potravin nejenom z hlediska sledování obsažených látek, ale i z hlediska kontroly falšování.
Czech name
Coularray detekce a její využití pro hodnocení kvality potravin
Czech description
Elektrochemická detekce se řadí mezi nejcitlivější druhy detekce a k detekci využívá schopnost látek přijímat či poskytovat elektrony (redukovat se či oxidovat). V případě CoulArray multikanálové elektrochemické detekce je navíc možné látku oxidovat, příp. redukovat postupně. Zároveň je možno kvantifikovat dvě různé látky se stejným retenčním časem, ale odlišnou elektrochemickou charakteristikou.Výše popsanou metodu jsme použili pro sledování elektroaktivních látek v různých druzích vzorků (vína, piva,koňaky, extrakty různých rostlin). V literatuře je popsána pozitivní lineární korelace výsledků z CoulArray detekce s antioxidační kapacitou (ORAC). Ve spojení s Principal Component Analysis softwarem je HPLC s CoulArray detekcí vhodným nástrojem pro kontrolu potravin nejenom z hlediska sledování obsažených látek, ale i z hlediska kontroly falšování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
FB - Endocrinology, diabetology, metabolism, nutrition
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnost a kvalita surovin a potravin
ISBN
978-80-8069-997-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská polnohospodarska univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
WRD - Celosvětová akce
UT code for WoS article
—