ADOLESCENT EDUCATION RELATED TO THEIR EATING PATTERN ? A COMPARATIVE ANALYSIS
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896660" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896660 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza
Original language description
Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.
Czech name
Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza
Czech description
Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
30308 - Nutrition, Dietetics
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Slovak Journal of Health Sciences
ISSN
1338-161X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
8
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
14
Pages from-to
28-41
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—