All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

ADOLESCENT EDUCATION RELATED TO THEIR EATING PATTERN ? A COMPARATIVE ANALYSIS

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12110%2F17%3A43896660" target="_blank" >RIV/60076658:12110/17:43896660 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza

  • Original language description

    Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.

  • Czech name

    Edukace adolescentů v oblasti stravování - komparativní analýza

  • Czech description

    Autoři prezentují dílčí výsledky komparativní analýzy zaměřené na vliv edukace na utváření stravovacích návyků u adolescentů. Do výzkumu bylo vybráno celkem 59 probandů. Podmínkou pro zařazení do výzkumu byl věk 15-18 let, studium na gymnáziu, SZŠ (střední zdravotnické škole) anebo SOŠ (střední odborné škole a středním odborném učilišti) obor kuchař - číšník a také ochota spolupracovat. Z výsledků je patrný signifikantní vzestup v četnosti konzumovaných snídaní, dopoledních svačin, obědů, odpoledních svačin a večeří v rámci týdne u výzkumné skupiny po absolvování edukačního programu. Probandi výzkumné skupiny také po ukončení intervence lépe hodnotí své stravovací návyky, lépe hodnotí své znalosti o výživě a vykazují vyšší četnost konzumace jídel během dne. Dále byl u výzkumné skupiny zaznamenán signifikantní vzestup frekvence konzumace ryb, celozrnného pečiva a čerstvé zeleniny, dále pak pokles v konzumaci uzenin, sladkostí, chipsů a krekrů a smažených jídel. Z výsledků je patrné, že vhodně zvolená edukace má pozitivní vliv na utváření stravovacích návyků u adolescentů.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30308 - Nutrition, Dietetics

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2017

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Slovak Journal of Health Sciences

  • ISSN

    1338-161X

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    8

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    14

  • Pages from-to

    28-41

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database