Prediction of lean content in pigs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00006605" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00006605 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Prediction of lean content in pigs
Original language description
The aim of the study was to compare differences that arise when the lean percentage is determined by in vivo and post mortem methods. The set consisted of data acquired on 255 pigs of original populations. The animals were measured a day before slaughterat live weight of 98 kg with PI-105 and SM-100 instruments according to a methodical procedure for determination of performance parameters. After slaughter the points of measuring were checked by measurements with slide calliper (M). The values measuredwith slide calliper between the 2nd and 3rd thoracic vertebra, i.e. back fat thickness and muscle depth, were used to calculate the percentage of lean by a regression function for FOM instrument. Average lean percentage measured by the in vivo method was58.3 % for PI-105 and 59.86 % for SM-100. The respective values of lean percentage determined by post mortem methods, i.e. ZP method and the equation for FOM instrument, were 58.46 % and 59.11% in the whole set. Statistically significant
Czech name
Odhad podílu svaloviny u prasat
Czech description
Cílem řešení bylo porovnat odchylky vznikající při stanovení podílu svaloviny in vivo a post mortem. Soubor tvořila data zjištěná na 255 ks prasat výchozích populací. Zvířata byla měřena den před porážkou v živé hmotnosti 98 kg přístroji PI-105 a SM-100podle metodiky pro zjišťování ukazatelů vlastní užitkovosti. Po poražení byla měřící místa kontrolována změřením pomocí posuvného měřítka (M). Hodnoty získané pomocí posuvného měřítka mezi 2. a 3. hrudním obratlem, tj. výška hřbetního tuku a výška svalusloužily i pro výpočet podílu svaloviny pomocí regresní funkce pro přístroj FOM. Pomocí metody in vivo byl zjištěn průměrný podíl svaloviny na úrovni 58,3 %, pomocí PI-105, resp. 59,86 % pomocí SM-100. Metodami post portem, tj. ZP metoda a z rovnice pro přístroj FOM, byla nalezena úroveň podílu svaloviny u celého souboru ve výši 58,46 % a 59,11 %. Pro celý soubor a pro plemeno BU byly nalezeny statisticky významné, resp. vysoce významné rozdíly u všech měřených parametrů. U podílu svalovin
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalization of lean meat proportion at the performance test within the determination of breeding performance of basic pig´s population.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
XXI Genetic Days
ISBN
83-89189-39-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
6
Publisher name
Agricultural University of Wroclaw
Place of publication
Wroclaw
Event location
Wroclaw
Event date
Sep 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—