Comparison of lean content prediction by instrumentation and carcass dissection in paternal breed Czech Meat Pig
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005929" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005929 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání odhadu podílu svaloviny aparativní technikou s jatečnými rozbory u otcovského plemene prasat české výrazně masné
Original language description
Cílem řešení bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 a SONOMARK-100 na základě metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. za použití exaktně zjištěných měr pro sondovou metodu FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána na 56 ks plemenných prasat plemene české výrazně masné. Průměrný podíl HMČ se pohyboval na úrovni 55,17 % (prasničky 54,47 %, kanečci - 56,42 %, statisticky významný rozdíl). Nejvyššíhodnoty tuku 1 byly zjištěny exaktním měřením pomocí posuvného měřítka na jatečné půlce, naopak nejnižší hodnoty vykázalo měření přístrojem SM-100. Rozdíly (s výjimkou kanečků) byly statisticky významné. V případě hodnot tuku 2 byly nalezeny statisticky významné rozdíly pouze mezi exaktně naměřenými hodnotami a hodnotami z přístroje SM-100 (výjimku tvořili opět kanečci). Celkově se však diference v tomto ukazateli snížily. Nejvíce rozdílů bylo nalezeno u hloubky svalu. Ve všech případech
Czech name
Srovnání odhadu podílu svaloviny aparativní technikou s jatečnými rozbory u otcovského plemene prasat české výrazně masné
Czech description
Cílem řešení bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 a SONOMARK-100 na základě metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. za použití exaktně zjištěných měr pro sondovou metodu FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána na 56 ks plemenných prasat plemene české výrazně masné. Průměrný podíl HMČ se pohyboval na úrovni 55,17 % (prasničky 54,47 %, kanečci - 56,42 %, statisticky významný rozdíl). Nejvyššíhodnoty tuku 1 byly zjištěny exaktním měřením pomocí posuvného měřítka na jatečné půlce, naopak nejnižší hodnoty vykázalo měření přístrojem SM-100. Rozdíly (s výjimkou kanečků) byly statisticky významné. V případě hodnot tuku 2 byly nalezeny statisticky významné rozdíly pouze mezi exaktně naměřenými hodnotami a hodnotami z přístroje SM-100 (výjimku tvořili opět kanečci). Celkově se však diference v tomto ukazateli snížily. Nejvíce rozdílů bylo nalezeno u hloubky svalu. Ve všech případech
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalization of lean meat proportion at the performance test within the determination of breeding performance of basic pig´s population.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník "Požadavky na chov prasat po vstupu do EU"
ISBN
80-86454-41-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
32-33
Publisher name
Chovservis a.s.
Place of publication
Hradec Králové
Event location
Kostelec nad Orlicí
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—