Utilization of in vivo and post mortem methods for determination of the carcass value in pigs of the Czech Meat breed
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F04%3A00005940" target="_blank" >RIV/60076658:12220/04:00005940 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Využití metod in vivo a post mortem ke stanovení jatečné hodnoty prasat plemene české výrazně masné
Original language description
Cílem příspěvku bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 (PI-105) a SONOMARK 100 (SM-100) na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. sondovou metodou FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána ve šlechtitelském chovu prasat Všetice u plemene české výrazně masné (n = 56 ks). Zvířata byla měřena v živé hmotnosti 107-114 kg. Po poražení byly na shodných měřících místech zjištěny stejnémíry pomocí posuvného měřítka. Sloužily pro regresní rovnici používanou v přístroji FOM a zároveň byly zjišťovány míry potřebné pro výpočet podílu svaloviny ZP metodou. Průměrný podíl svaloviny zjištěný metodami post mortem, resp. in vivo se pohyboval naúrovni 59,8 %, resp. 61,5 %. Nejvíce diferencí (z hlediska použitých metod) bylo nalezeno a statisticky potvrzeno u výšky svalu. Pro podíl svaloviny byla nalezena velmi dobrá shoda mezi výsledky prezentovanými přístrojem PI-105 a metodami
Czech name
Využití metod in vivo a post mortem ke stanovení jatečné hodnoty prasat plemene české výrazně masné
Czech description
Cílem příspěvku bylo posouzení úrovně podílu svaloviny zjištěného přístroji PIGLOG-105 (PI-105) a SONOMARK 100 (SM-100) na základě platné metodiky pro zjišťování vlastní užitkovosti plemenných prasat in vivo a dvoubodovou (ZP) metodou, resp. sondovou metodou FOM post mortem na jatečných půlkách. Data byla získána ve šlechtitelském chovu prasat Všetice u plemene české výrazně masné (n = 56 ks). Zvířata byla měřena v živé hmotnosti 107-114 kg. Po poražení byly na shodných měřících místech zjištěny stejnémíry pomocí posuvného měřítka. Sloužily pro regresní rovnici používanou v přístroji FOM a zároveň byly zjišťovány míry potřebné pro výpočet podílu svaloviny ZP metodou. Průměrný podíl svaloviny zjištěný metodami post mortem, resp. in vivo se pohyboval naúrovni 59,8 %, resp. 61,5 %. Nejvíce diferencí (z hlediska použitých metod) bylo nalezeno a statisticky potvrzeno u výšky svalu. Pro podíl svaloviny byla nalezena velmi dobrá shoda mezi výsledky prezentovanými přístrojem PI-105 a metodami
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QC1041" target="_blank" >QC1041: Optimalization of lean meat proportion at the performance test within the determination of breeding performance of basic pig´s population.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2004
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Aktuální otázky produkce jatečných zvířat.
ISBN
80-7157-783-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
737-176
Publisher name
MZLU Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—