All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Composition of seed protein fractions in selected minor crops

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007278" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007278 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/00027006:_____/06:1709

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Composition of seed protein fractions in selected minor crops

  • Original language description

    Contents of total protein and three protein fractions (albumins + globulins, prolamins and glutelins) were evaluated in amaranth, common buckwheat, tartary buckwheat and proso millet. The tested species significantly differed in the content of crude protein and in evaluated protein fractions. In comparison with check variety of common wheat, only both proso millet varieties did not show significantly higher content and proportion of protein fractions - albumins + globulins. Seeds of common buckwheat varieties showed highest proportion of albumins + globulins in crude protein (about 50 %) and from nutritional point of view, there is possible to regard them as nutritionally the most balanced. All tested species were characterized by very low prolamin contents (about 2 % of crude protein). The nutritive value will also be significantly influenced by sum of glutelins comprising about 50 % (common buckwheat) or even almost 88 % (proso millet) of total seed protein.

  • Czech name

    Frakční skladba proteinů semen vybraných minoritních plodin

  • Czech description

    U amarantu, pohanky seté, pohanky tatarské a prosa setého byl hodnocen obsah celkových bílkovin, a tří bílkovinných frakcí (albuminy + globuliny, prolaminy a gluteliny). Hodnocené druhy se významně lišily v obsahu celkových bílkovin i bílkovinných frakcí. Ve srovnání s kontrolní odrůdou pšenice seté pouze dvě odrůdy prosa nevykazovaly významně vyšší obsah a podíl albumino-globulinové frakce. Nejvyšší podíl této bílkovinné frakce by zjištěn u obou odrůd pohanky seté (přibližně 50 %) a z nutričního hlediska je tak možné je považovat jako nejlépe vyvážené. Všechny hodnocené druhy byly charakteristické nízkým obsahem prolaminů (do 2 % v hrubém proteinu). Nutriční hodnota bude rovněž významně ovlivněna celkovým obsahem glutelinů jejichž podíl v celkové bílkovině je v případě pohanky seté 50 % nebo v případě prosa dokonce 88 %. Aminokyselinové složení a celková stravitelnost této frakce bude mít rozhodující vliv na celkovou nutriční hodnotu těchto hodnocených plodin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GC - Plant growing, crop rotation

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GP521%2F04%2FP031" target="_blank" >GP521/04/P031: Posibilities of protein polymorphism application for identification and breeding of tested buckwheat cultivars (Fagopyrum esculentum Moench)</a><br>

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce II, Půda-základ konkurenceschopnosti zemědělství, Č. Budějovice 24.8.-25.8. 2006

  • ISBN

    80-7040-870-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    32-36

  • Publisher name

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Place of publication

    České Budějovice

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Jan 1, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article