Composition of seed protein fractions in selected minor crops
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F06%3A00007278" target="_blank" >RIV/60076658:12220/06:00007278 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/06:1709
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Composition of seed protein fractions in selected minor crops
Original language description
Contents of total protein and three protein fractions (albumins + globulins, prolamins and glutelins) were evaluated in amaranth, common buckwheat, tartary buckwheat and proso millet. The tested species significantly differed in the content of crude protein and in evaluated protein fractions. In comparison with check variety of common wheat, only both proso millet varieties did not show significantly higher content and proportion of protein fractions - albumins + globulins. Seeds of common buckwheat varieties showed highest proportion of albumins + globulins in crude protein (about 50 %) and from nutritional point of view, there is possible to regard them as nutritionally the most balanced. All tested species were characterized by very low prolamin contents (about 2 % of crude protein). The nutritive value will also be significantly influenced by sum of glutelins comprising about 50 % (common buckwheat) or even almost 88 % (proso millet) of total seed protein.
Czech name
Frakční skladba proteinů semen vybraných minoritních plodin
Czech description
U amarantu, pohanky seté, pohanky tatarské a prosa setého byl hodnocen obsah celkových bílkovin, a tří bílkovinných frakcí (albuminy + globuliny, prolaminy a gluteliny). Hodnocené druhy se významně lišily v obsahu celkových bílkovin i bílkovinných frakcí. Ve srovnání s kontrolní odrůdou pšenice seté pouze dvě odrůdy prosa nevykazovaly významně vyšší obsah a podíl albumino-globulinové frakce. Nejvyšší podíl této bílkovinné frakce by zjištěn u obou odrůd pohanky seté (přibližně 50 %) a z nutričního hlediska je tak možné je považovat jako nejlépe vyvážené. Všechny hodnocené druhy byly charakteristické nízkým obsahem prolaminů (do 2 % v hrubém proteinu). Nutriční hodnota bude rovněž významně ovlivněna celkovým obsahem glutelinů jejichž podíl v celkové bílkovině je v případě pohanky seté 50 % nebo v případě prosa dokonce 88 %. Aminokyselinové složení a celková stravitelnost této frakce bude mít rozhodující vliv na celkovou nutriční hodnotu těchto hodnocených plodin.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GC - Plant growing, crop rotation
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GP521%2F04%2FP031" target="_blank" >GP521/04/P031: Posibilities of protein polymorphism application for identification and breeding of tested buckwheat cultivars (Fagopyrum esculentum Moench)</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agroregion 2006 : zvyšování konkurenceschopnosti v zemědělství. Sekce II, Půda-základ konkurenceschopnosti zemědělství, Č. Budějovice 24.8.-25.8. 2006
ISBN
80-7040-870-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
32-36
Publisher name
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—